BiH
19

Politički analitičari: Nova Vlada FBiH već pokazuje neefikasnost i nekompetentnost

Piše: E. Fazlić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je potvrđivanje nove Vlade FBiH, pet mjeseci od izbora u našoj zemlji, doživjelo pravi debakl, politički analitičari tvrde kako nas ništa bolje ne očekuje ni u četverogodišnjem mandatu koji zapravo tek treba da počne.

Politički analitičar Enver Kazaz u razgovoru za Klix.ba je kazao kako je jedino riješenje na novonastale probleme u konstituisanju vlasti, do koje se teškom mukom došlo, zapravo povratak političara u školske klupe.

"Rješenje kada je u pitanju konstituisanje vlasti na nivou FBiH bi bilo da se svi naši političari prestanu baviti politikom i da krenu u osnovnu školu, da se obrazuju i da se nauče šta je Ustav, šta je odgovornost, šta je moralnost, a ne da 'zamlaćuju' BiH time da se njihovi kandidati prije petnaest dana izjašnjavaju na jedan, a kasnije na drugi način", kazao je Kazaz.

Prema njegovim riječima, sve dok vladajući političari u svojim glavama ne promjene svoje niske "kocijente" inteligencije ne mogu računati da ih građani mogu na bilo koji način poštovati.

DF nije ispunio očekivanja

"Od DF- a kao nove stranke očekivali smo da izađe u javnost i kaže: 'Mi predlažemo najbolje stručnjake na ministarska mjesta' i da pokažu biografije tih stručnjaka te da jasno kažu kako hoće da promjene dosadašnju pragmatičnu politiku u kojoj je samo važno biti na ministarskoj poziciji. No, desilo se suprotno i DF je pokazao da se utopio u ovdašnju partitokratiju i od sada ne mogu računati na moj glas. Naprosto mi je žao sam glasao za njih", istakao je Kazaz.

Enver Kazaz (Foto: Klix.ba)
Enver Kazaz (Foto: Klix.ba)

Ibrahim Prohić kazao je kako je DF na samome početku kao nova stranka imao težnju da stvari definira na drugačiji način.

"DF je nasuprot SDA i HDZ-a koji imaju jednaku ideološku matricu zapravo uljez. I upravo su problemi u konstituisanju vlasti pokazali da će stalno tokom njihovog mandata biti neke vrste trvenja te da će DF stalno biti u sukobu sa jednim ili oba partnera u vlasti", kazao je politički analitičar.

Kraj prije početka

Naš sagovornik je apostrofirao kako je blokada u konstituiranju vlasti je zapravo paradigma ukupnih odnosa u BiH i anticipacija onoga što bi se moglo događati tokom cijeloga mandata.

"Suština te paradigme su maksimalistički zahtjevi svih učesnika u vlasti ali nepovjerenja svih prema svakome i mislim da će to obilježiti njihov cijeli mandat", kazao je Prohić.

Nova Vlada je, prema njegovim riječima, završila je svoju priču i prije nego što ju je započela.

"Ukoliko je ovoj parlamentarnoj većini i političkom savezu trebalo više od pet mjeseci da konstituiraju Federalnu vladu i Kantonalne Skupštine koje opet, još nisu konstituisane, ona je potpuno jasno da njihova efikasnost ne samo da je upitna već će biti vrlo niska", kazao je Prohić.

Ibrahim Prohić
Ibrahim Prohić

Pri tome, javnost uopće nije upoznata sa programom koji bi nova Vlada trebala provesti naročito ako se ima u vidu da su već na podjelu izbornog plijena utrošili pola godine svoga četverogodišnjeg mandata.

"Nova Vlada neće da predstavi svoj program jer zna da ga ne može realizirati pa su samim tim i oslobođeni eventualne odgovornosti za nastale propuste", pojašnjava Prohić.

Na funkcije u okviru nove vlasti stupili su uglavnom nekompetentni ljudi, a takvi uopće ne mogu proizvesti društveno efikasnu vlast.

Vlada već sada neefikasna

"Na efikasnost vladajuće strukture mogu natjerati samo tri stvari i to intervencija izvana i bankrot entitetskih budžeta i državnog budžeta te socijalni pritisak jer vlast ili politika neće se promijeniti od sebe i sama po sebi. Nužno je nju natjerati da se promjeni izvana ili odozdo", kazao je Prohić.

Tu bi značajnu ulogu trebale imati i nevladine organizacije kojih je sve više ali je njihov kvalitet sve manji.

"Na našu žalost javnost nije ništa bolja od vlasti koju ima. Zato bi veliki broj društvenih organizacija trebale zapravo da mijenjaju stvari i da počnu da se aktiviraju, a ne samo analiziraju, da postanu aktivisti a ne samo da budu analizatori", zaključuje Prohić.