BiH
0

Političke stranke različito gledaju na rješenje političke krize u zemlji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lideri i predstavnici nekih od najjačih bh. parlamentarnih stranaka različito gledaju na moguća rješenja političke krize u zemlji nakon odluka visokog predstavnika Miroslava Lajčaka usmjerenih na bolje funkcioniranje državnih institucija te ostavke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić je u izjavi novinarima pred početak današnje sjednice oba doma Parlamentarne skupštine BiH naveo da je stav njegove stranke bio da Špirić treba povući ostavku te da ova parlamentarna većina treba nastaviti s radom "sa svim nedostacima".

  • Treba da se svi potrudimo da joj damo veću podršku i da efikasnije radi. Ne vidim neku posebnu alternativu, imajući u vidu izborni rezultat i odnose snaga, kazao je Tihić.

Prema njegovim riječima, novi izbori nisu rješenje, jer je problem u samom ustavnom sistemu koji proizvodi krize.

  • Mi smo od 1995. godine u stalnoj krizi. Možete održavati izbore koliko god hoćete, ali ćemo uvijek imati neku vrstu krize, veću ili manju, kazao je Tihić.

Predsjednik SDA je zabrinut zbog mogućeg pogoršanja situacije u zemlji vezano za skorašnju odluku o statusu Kosova te je naglasio kako izgleda da su više zabrinuti stranci od domaćih faktora zbog moguće radikalizacije.

Tihić, također, u odlukama visokog predstavnika ne vidi razlog za ovakvo ponašanje u Republici Srpskoj, jer njima nisu povrijeđena prava ni srpskog naroda, ni Republike Srpske.

Kao primjer je naveo da Ustav BiH precizira da Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH ne može ni početi raditi ako nema po tri predstavnika iz reda svakog naroda.

  • Nešto drugo stoji iza toga. Po meni, cilj je destabilizacija prilika, a pitanje je do koje mjere je to vezano s Kosovom, rekao je Tihić.

HDZBiH odazvat će se na poziv na konsultacije o formiranju novog Vijeća ministara, izjavio je potpredsjednik ove stranke Niko Lozančić.

Lozančić je začuđen što je Predsjedništvo BiH prihvatilo Špirićevu ostavku. On smatra da je trebalo učiniti dodatni napor i osigurati da Vijeće ministara BiH nastavi raditi pojačanim intenzitetom poslove iz svoje ustavne nadležnosti.

  • Mislim da ćemo nakon gubitka nekoliko proteklih mjeseci nastaviti s gubitkom vremena na ova nadmudrivanja, kazao je Lozančić.

On je istaknuo da HDZBiH nema nijednog razloga da bude nezadovoljan radom svojih predstavnika u Vijeću ministara BiH.

HDZ1990 je prije svega usmjeren na kontinuitet djelovanja institucija BiH, odnosno da ne dođe do blokada, kazao je potpredsjednik ove stranke Martin Raguž.

  • Sada je odgovornost na Predsjedništvu BiH da vidi da li u novim okolnostima može naći čovjeka koji će osigurati parlamentarnu većinu, ali isto tako je jasno da ne možemo pobjeći od zajedničke odgovornosti domaćih političara i međunarodnih predstavnika da deblokiramo institucije jer je ovaj sistem ranjiv, rekao je Raguž.

On je naglasio da to treba biti prioritet, jer "zemlja ovisi o volji jedne stranke ili jednog pojedinca".

Raguž je upozorio da će, ako se sada ne nađe rješenje za euroatlantski put, nastupiti ozbiljno stanje za zemlju.

Predsjednik Partije demokratskog progresa RS Mladen Ivanić ponovo je upozorio da je potrebno da stranački lideri sjednu zajedno i nađu rješenje.

  • Prva ključna obaveza lidera parlamentarne većine je da razmotre situaciju nastalu nametnutim odlukama visokog predstavnika i ostavkama. To je veoma ozbiljno stanje, ali ako budemo imali zajednički odgovor, to je nešto što može sačuvati i obraz visokom predstavniku i smiriti zemlju, kazao je Ivanić.

Međutim, naglasio je, ako politički lideri ne budu imali odgovornosti ili ne žele to da rade, uvjereni da će visoki predstavnhik "mačem" osigurati provođenje svojih odluka, zemlja ide u duboku krizu.

Ivanić ipak smatra da je rješenje moguće napraviti.

  • Mi, ako budemo razgovarali, možemo napraviti poslovnik o radu parlamenta, za koji mislim da je možda najozbiljnija stvar u ovome. Ako ljudi neće to da urade, onda je to svjesno guranje u krizu, kazao je on.

Najavio je da će i danas pokušati pozvati lidere vodećih stranaka na razgovore, ali smatra da ima stranaka, posebno SDA i Stranka za BiH, koje misle da im ova Lajčakova odluka odgovora i da nisu zainteresirane za razgovore.

U slučaju formiranja novog Vijeća ministara, PDP ne misli mijenjati svoja dva predstavnika, jer Ivanić kaže da su korektno radili svoj posao te će PDP ponoviti svoj prijedlog ako ostane ista parlamentarna većina.

Kako je rekao učešće PDP-a u novoj većini ovisi o situaciji s odlukama visokog predstavnika, odnosno ako uvjet nove većine bude legitimiziranje Lajčakoih odluka, PDP najvjerovatnije neće biti u toj većini.

Za šefa poslaničkog kluba Srpske demokratske stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Momčila Novakovića je "niz poteza u posljednje vrijeme bio vanrazuman".

  • Došli smo u situaciju da stranke parlamentarne većine moraju ponovo sjesti za pregovarački sto, a to su mogle uraditi i prije mjesec i po dana, rekao je Novaković.

Najavio je da će SDS ostati u opoziciji u državnom parlamentu, ali traži od stranaka većine da urade ono što su obećale.

Međutim, iako se iz sadašnje perspektive ne može vidjeti nova parlamentarna većina, on nije siguran da nema izlaza.

  • Mislim da rješenje postoji. Treba razgovarati s OHR-om te naći rješenje koje je moguće u ovom trenutku da bi se izašlo iz krize, rekao je Novaković, dodajući da bi u normalnim zemljama novi izbori bili logičan slijed događaja, ali da novi izbori u BiH ne bi donijeli značajniju promjenu u odnosu broja poslanika te bi onda opet bilo potrebno sjesti i razgovarati.