Protraćene godine
295

Politička stagnacija Nermina Nikšića: Zašto lider SDP-a nije ozbiljan kandidat za predsjedništvo

Piše: Semir Hambo
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Denis Bećirović je potencijalno najozbiljniji kandidat za člana Predsjedništva BiH kada je u pitanju SDP. Rekao je to lider SDP-a Nermin Nikšić gostujući na kantonalnoj televiziji u Sarajevu. A gdje je u svemu tome Nikšić i na šta je potrošio skoro dva mandata.
Nermin Nikšić je nakon političkog profiliranja na poziciji premijera Federacije BiH (2010.- 2014.) preuzeo uzde stranke u veoma nepovoljnom momentu iz ruku Zlatka Lagumdžije. Na vanrednom kongresu izabran je za prvog čovjeka SDP-a na mandat od godinu dana.

Kasnije je na redovnom kongresu 2015. dobio puno povjerenje da vodi stranku, obećavši velike promjene, nove ljude i povratak SDP-a iz političkog ponora u koji je stranka upala 2014. U svom prvom mandatu kao lider stranke Nikšić nije uspio povratiti povjerenje birača, niti se ozbiljnije nametnuti kao protuteža, kao opcija koja je spremna srušiti SDA.

Nakon izbora 2018. Nikšić je svoju, ali i poziciju SDP-a zakamuflirao u koalicionom paketu koji je prvo nazvan Šestorka, a danas bivstvuje kao Trojka. U takvom ozračju Nikšić je kroz stranačku kampanju "jedan čovjek, jedan glas" 2019. godine dobio i drugi mandat na čelu SDP-a.

I ako po strani ostavimo opravdanost koalicionog ujedinjavanja opozicije, status i pozicija SDP-a je prilično prigušena, a lider stranke Nikšić se utopio u sivilo u kojem SDP niti je diktirao tempo opozicionog djelovanja niti se Nikšić profilisao kao budući lider spreman da ruši vlast. Lokalni izbori 2020. su bili najbolja potvrda toga, gdje je SDP zajedničkog kandidata opozicije kojeg su podržali i Narod i pravda i Naša stranka dobio tek u Trnovu. Politički kajmak u sarajevskim općinama kupili su NiP i Naša stranka.

SDP je zauzvrat dobio prvi pik pri izboru gradonačelnika pa je uslijedila epizoda u kojem su pokušali imenovati Bogića Bogićevića, ali i ta ideja brzo pala u vodu.

U takvom ozračju dolazimo do izbora 2022. i priče o kandidaturama. Nikšić se stidljivo dovodi u kontekst moguće kandidature, ali sam pri svakoj prilici naglašava da je najozbiljniji kandidat iz SDP-a Denis Bećirović, državni delegat, a ne on kao lider stranke. Bećirović je i 2018. ulazio u borbu za Predsjedništvo, ali mu je pobjeda za malo izmakla. S obzirom na kontekst SDP-a jasno je da će kandidat za Predsjedništvo iz te stranke sljedeće godine i preuzeti stranku, za što Bećirović itekako ima ambicije.

A s obzirom na posljednje izjave Nikšića, evidentno je da se predao i da je svjestan da nema šanse za Predsjedništvo, za razliku od Bećirovića. A ako je to tako, onda Nikšić, a i SDP moraju preispitati njegova dva mandata , u šta su potrošena?

Kako je moguće da lider najveće opozicione stranke nema kapacitet niti ambicije da ulazi u ključne političke borbe? Da li je SDP sve ove godine nakon Lagumdžije stavljen u svjesnu političku hibernaciju, gdje su samo ambiciozni pojedinci iskakali i vodili lične kampanje.