Inzko i Lavrov
0

Politička situacija je teška s tendencijom pogoršanja

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko je danas u Sarajevu razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom o trenutnoj političkoj situaciji u BiH i predstojećem sastanku Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira.

"Politička situacija je teška, s tendencijom pogoršanja i bez naznaka poboljšanja", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko.

Navodeći da se BiH mora vratiti na pravi put, visoki predstavnik i specijalni predstavnik Inzko je rekao kako je potrebno "osigurati da Bosna i Hercegovina postane stabilna i održiva demokratska zemlja na putu ka integraciji u EU, što ostaje moj prioritet. Zadaci kojima se odmah treba posvetiti su osiguranje potpune i efikasne primjene Dejtonskog mirovnog sporazuma, osiguranje funkcionalnosti države i nadziranje tranzicije OHR-a u EUSR putem ispunjavanja pet ciljeva i dva uslova koje je definirao Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira".

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira će se sastati u Sarajevu 18. i 19. novembra kako bi procijenio stanje u pogledu ovih pitanja.

Ministar Lavrov je još jednom ponovio da je Rusija opredijeljena za uspješnu tranziciju OHR-a u EUSR kako bi Bosna i Hercegovina mogla preuzeti punu odgovornost za svoju budućnost, saopćeno je iz OHR-a.