Po drugi put
32

Politička kriza u Tuzli: Građanski blok pred raspadom, SBB zakočio proces formiranja vlasti

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Građanski blok u Tuzlanskom kantonu praktično je pred raspadom, jer je Savez za bolju budućnost (SBB) danas zakočio proces formiranja vlasti u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Formiranje vlasti u TK danas je trebalo biti nastavljeno izborom rukovodstva Kantonalne skupštine, međutim do toga nije došlo jer su iz SBB-a deset minuta prije početka sjednice uputili obavještenje u kojem navode da ne mogu podržati kandidata Demokratske fronte (DF) za člana rukovodstva Skupštine TK iz reda bošnjačkog naroda.

"U protekla dva-tri dana kroz unutarkoalicione razgovore smo dogovorili praktično sve, a za danas je zakazan nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine TK, vjerujući da imamo 19 poslanika, s kojima bismo mogli izabrati predsjednike i potpredsjednike i time otvoriti proces kada je riječ o formiranju Vlade TK. Desetak minuta prije sjednice dobili smo obavještenje od SBB-a da oni prema instrukcijama iz Sarajeva ne mogu podržati kandidata DF-a i to praktično znači da mi više nemamo 19 ruku", rekao je Dževad Hadžić iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Inače, ovo je drugi put da SBB naprasno mijenja svoje stavove u Tuzlanskom kantonu, odnosno u okviru građanskog bloka.

"Imali smo situaciju na Kolegiju Skupštine TK kada je bilo riječi o utvrđivanju termina nastavka konstituirajuće sjednice. Na organima SDP-a je da zauzmemo stav u narednom periodu, jer ovo praktično znači da imamo problema kada je riječ o većini u Skupštini TK", nastavio je Hadžić te dodao da se između ostalog sada može razmišljati o opciji pronalaska novog partnera za skupštinsku većinu.

Iz SBB-a danas konkretno nisu govorili zbog čega s njihove strane kandidat za bošnjačkog člana rukovodstva Skupštine TK nije dobio podršku, naglasivši da ovo nije kraj građanskog bloka.

"Ovo nije kraj građanskog bloka. SBB ostaje u ovoj priči, jer smo dali podršku za članove rukovodstva Skupštine TK iz reda hrvatskog i srpskog naroda, odnosno SDP-ovim kandidatima. Sada ide drugi krug razgovora i nadam se da će se to sve ubrzo završiti", rekao je Nedžad Hamzić iz SBB-a.

Iz DF-a su danas istakli da SBB prema njihovom stavu više nije dio građanskog bloka.

"Prema našem mišljenju, zakočen je proces izbora skupštinskog rukovodstva i možda je i bolje da je tako. Na ovakav način će se iskristalisati jasna većina u Skupštini TK i koji je pravac daljnjeg djelovanja. Današnja situacija za nas znači da je SBB po drugi put iznevjerio dogovor između nas 19. Za nas SBB više nije dio priče građanskog bloka", rekao je Mahir Mešalić iz DF-a.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) stava su da je novonastali problem u građanskom bloku i očekivan.

"Mi smo i najavljivali da koalicija od pet građanskih partija, kako sebe nazivaju, nije stabilna, posebno ako pogledamo ko je čini. Ovo nije znak da se građanski blok raspao, vidjet ćemo da li će se konsolidovati i imati i dalje zajednički nastup u Skupštini TK, ali je evidentno da nisu imali konsenzus na pitanju koje nije bilo toliko teško", izjavio je predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK Bego Gutić.

Predsjednik Kantonalnog odbora Pokreta demokratske akcije (PDA) Senad Alić rekao je da ova stranka u proteklom periodu nije vodila pregovore ni sa jednom strankom kada je riječ o izboru bošnjačkog člana koji bi ušao u rukovodstvo Skupštine TK.

"Kada je riječ o skupštinskoj većini, upoznat sam o tome da su vodili pregovore vezane za raspodjelu pozicija u Vladi TK. Da li ta većina sada postoji ili ne, ne mogu suditi", kratko je rekao Alić.

Nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine TK još uvijek je u toku, a trenutno se biraju poslanici koji će ući u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Ranije su konstituisani klubovi Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih u SKupštini TK, a koji su dobili svoja rukovodstva.