Ko se s kim dogovorio
48

Politička kriza u Tuzlanskom kantonu: SDA i PDA ne podržavaju Mešalića za čelnika Skupštine

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Stranka demokratske akcije (SDA) i Pokret demokratske akcije (PDA) neće podržati izbor Mahira Mešalića iz Demokratske fronte (DF) za predstavnika Bošnjaka u rukovodstvu Skupštine Tuzlanskog kantona (TK).

Pet stranaka građanskog bloka koje imaju većinu u Skupštini TK na ranijem sastanku dogovorilo je da pozicija predsjedavajućeg ovog zakonodavnog tijela pripadne DF-u, a kao kandidat naveden je Mahir Mešalić iz reda Bošnjaka.

Potpredsjednike iz reda hrvatskog i srpskog naroda delegirat će Socijaldemokratska partija (SDP), a trenutno se spominju Vedrana Petrović, te Žarko Vujović i Slađan Ilić.

Gutić: Logičan slijed

Izbor Mešalića neće podržati opozicione stranke SDA i PDA koje imaju većinu u Klubu Bošnjaka.

"To je logično, jer onaj ko je formirao koaliciju ima i obavezu da osigura većinu u Skupštini TK te većini u klubovima naroda. SDA nije dio tog koalicionog dogovora i prema tome ne bi bilo logično i politički mudro podržati izbor nekoga, a da niste dio te većine, odnosno koalicionog dogovora", rekao je za Klix.ba predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini TK Bego Gutić.

On navodi da u narednom periodu u Skupštini TK ne očekuje ozbiljnije probleme, ali da će se zasigurno desiti politička borba i sučeljavanje političkih stavova.

Pojašnjenja radi, kako procedura nalaže, svaki klub naroda predlaže po jednog kandidata za predsjednika Skupštine TK, a nakon što ih ovo zakonodavno tijelo potvrdi, oni između sebe biraju predsjednika, dok drugo dvoje obnašaju funkcije dopredsjedavajućih.

Mešalić: Žele me predstaviti kao nelegitimnog Bošnjaka

"Oni u suštini mene žele predstaviti kao nelegitimnog Bošnjaka jer ne dolazim iz PDA ili SDA. Prema ovome smatram da ne postoji legitimnost Bošnjaka, jer ako si na ljevici onda prema njima faktički nisi Bošnjak. Moji stavovi o PDA su jasni i ovo je sada vjerovatno odraz njihove nervoze zbog gubitka vlasti, ali i čin osvete prema DF-u koja ne želi imati ništa s njima", rekao je Mešalić za Klix.ba.

Mešalić je istakao i da bi trenutni stavovi SDA i PDA mogli izazvati blokade u Tuzlanskom kantonu.

"Bitno je istaći i da oni ovdje griješe, jer se poslovnikom bira rukovodstvo Skupštine TK, a ne rukovodioci. Dakle, biraju se Bošnjak, Srbin i Hrvat. Na ovakav način Bošnjak ne bi bio izabran, a ako žele da blokiraju građane Tuzlanskog kantona onda će odgovornost biti samo na njima", naglasio je Mešalić.

S druge strane, prema informacijama do kojih je Klix.ba ranije došao, nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona mogao bi biti održan u petak, 11. januara ove godine.

Ukoliko bi u okviru nastavka sjednice došlo do izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, Gutić smatra da bi tu aktivnost trebalo zaustaviti.

"Smatram da bi trebalo stati s tom akivnošću, jer smo mi među tri kantona koji su ovjerili i poslali liste, te smatram da je potrebno sačekati da to urade i ostali kantoni. Kada oni dođu na naš nivo onda bi trebalo pokrenuti tu aktivnost", naglasio je Gutić.