BiH
0

Politička kriza u BiH nije se reflektirala na izvršavanje misije Ministarstva odbrane i OSBiH

FENA
Reforma u sektoru odbrane je najuspješnija reforma provedena na državnom nivou nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, istaknuto je danas na pres-konferenciji u Sarajevu, upriličenoj u povodu obilježevanja Druge godišnjice Oružanih snaga BiH (OSBiH).

Na značaj ove reforme, uključujući i izvršavanje obaveza na putu ka punopravnom članstvu u NATO-u ukazali su ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, njegovi zamjenici Marina Pendeš i Igor Crnadak i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Sifet Podžić.

Kako su kazali, odbrambena reforma svjedoči o tome da se perspektiva Bosne i Hercegovine, njenih naroda i građana ogleda u izgradnji državnih institucija sposobnih da ih uvedu u porodicu naprednih zemalja, odnosno u članstvo NATO- i Evropske unije (EU).

Uz iskazanu spremnost da u okviru Ministarstva odbrane i OSBiH izvrše sve predstojeće obaveze najviši dužnosnici odbrambenih struktura potcrtali su da put prema EU vodi preko NATO-a te da za članstvo u Savezu aplicira država, a ne njene OS.

Stoga su istaknuli da je neophodno u što kraćem roku prevazići trenutnu političku situaciju u zemlji da bi sve institucije koje su uz odbrambene uključene u stvaranje pretpostavki za članstvo u evroatlantskim integracijama mogle pristupiti realiziranju vlastitih obaveza.

Najviši dužnosnici Ministarstva odbrane i OSBiH su u osvrtu na političku krizu prisutnu u BiH ocijenili da se ona ne reflektira na stanje i funkcioniranje odbrambenih institucija, uz napomenu da se sve zakonom i drugim dokumentima predviđene aktivnosti izvršavaju odgovorno i visokoprofesionalno, što svjedoči o zrelosti i stabilnosti ovih institucija.

Odgovarajući na brojna pitanja u vezi sa stanjem u zemlji i spekulacijama, pa i najmračnijim prognozama, najviši dužnosnici Ministarstva odbrane i OSBiH konstatirali su da je sigurnosna situacija u zemlji stabilna te da sve analize ukazuju na to da nema opasnosti od izbijanja novog konflikta na ovim prostorima.

Nakon okončanja aktivnosti na transformaciji OSBiH u skladu s NATO-standardima slijedi, kako je najavljeno, faza modernizacije OS, uključujući i otvaranje novih vojno-diplomatskih predstavništava naše zemlje te izrada ključnih dokumenata u kojima će biti sadržana projekcija razvoja za naredni dugoročni period.

Velika očekivanja vezana su i za naredni samit NATO-a u Bukureštu (Rumunija) na kojem bi trebali biti valorizirani dosadašnji napori te dat poticaj našoj zemlji za intenziviranje dijaloga s NATO-om, rečeno je.