Iz vlasti u opoziciju
305

Političarka Zumra Begić nakon 31 godinu napustila SDA pa se priključila Socijaldemokratima BiH

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Istaknuta dugogodišnja članica Stranke demokratske akcije (SDA) i zastupnica u Skupštini Tuzlanskog kantona Zumra Begić odlučila je napustiti taj politički subjekt te se pridružiti Socijaldemokratima BiH (SDBiH).

Zumra Begić u SDA je pristupila 1993. godine, a kao razloge napuštanja stranke je navela nerazumijevanje s određenim brojem osoba koje se nalaze u rukovodstvu gradskog odbora u Tuzli, ali i u onom na kantonalnom nivou.

"Razlog su i politike koje oni sprovode, a sa kojima se ja ne slažem. Stavljanje ličnog interesa pojedinca i određene grupe njih, ispred građana, zajednice pa i političke partije u cjelini je nešto sa čime se ja ne slažem. To je razlog našeg političkog razilaženja", kazala je Begić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Ona je navela da su na njenu definitivnu odluku utjecala dešavanja na zadnjim unutarstranačkim izborima u organizaciji žena gradskog i kantonalnog odbora, gdje su, navela je ona, grubo narušena pravila izbornog postupka i kršenje statuta.

"Sasvim je jasno da demokratija izlazi iz te političke partije", naglasila je Begić, istaknuvši da sastanak sa predsjednikom Kantonalnog odbora SDA Šekibom Umihanićem nije imala, već da se njihova konverzacija o napuštanju stranke odvijala putem poruka.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Govoreći o razlozima pridruživanju redovima SDBiH Begić je kazala da je u toj stranci prepoznala ambiciozan i jak tim, koji ima zavidno znanje i izuzetno političko iskustvo.

"Naši politički stavovi i ideje su dosta slične i vjerujem da ćemo u predstojećem periodu veoma uspješno surađivati, a da će se to zasnivati na uzajamnom razumijevanju i podršci. Danas šaljem poruku i svojim glasačima,a. njih je 8.500, kojima kažem da ih neću iznevjeriti jer ću kroz dalji rad kako najbolje znam i umijem raditi u njihovom interesu", naglasila je Begić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Predsjednik SDBiH Husein Tokić ističe da je stranka na čijem se čelu nalazi od danas snažnija i kvalitetnija.

"Radujem se jer smo sada u situaciji da zajedno unutar Skupštine TK zastupamo opće interese svih građana, a zajedno u radu na terenu sa njima ćemo komunicirati. Želja nam je da napravimo ozbiljan i snažniji iskorak u akcionom jedinstvu SDBiH koji se približava svom izbornom rezultatu iz 2020. kada smo bili treći politički subjekt", kazao je Tokić.

Tokić je naveo da im pristupa sve veći broj članova, naglasivši da u narednom periodu očekuju dolazak i pojedinih vijećnika te zastupnika u Skupštini TK.

A kada je riječ o kantonalnom nivou, otvorena je mogućnost da im se pridruži i Jakub Suljkanović, koji je nakon istupanja iz PDA svoje djelovanje nastavio kao samostalni skupštinski zastupnik.

"Tačno je da Suljkanović ima dobru saradnju sa Klubom SDBiH u Skupštini TK i to će se nastaviti i u budućnosti. Kada je u pitanju vlast, SDBiH je ozbiljna stranka koja ima svoj program i način rada. Nismo spremni biti u vlasti u kojoj se interesi građana neće staviti iznad interesa pojedinaca te u kojoj ćemo gledati sa strane šta se sve dešava u UKC-u Tuzla i biti u situaciji u kojoj je Međunarodni aerodrom Tuzla pred zatvaranjem", naveo je Tokić.

Iz SDBiH su poručili na kraju da su spremni podržati onu vlast koja bi ponudila kvalitetan program sa krucijalnim interesom u smjeru dobrobiti građana.