Banja Luka
0

Političarima specimenti, a građanima pravi biometrijski pasoši

FENA
Specimenti bosanskohercegovačkih biometrijskih pasoša uručeni su danas u Banjoj Luci predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću, ministru civilnih poslova BiH Sredoju Noviću i federalnom premijeru Mustafi Mujezinoviću, a dobit će ih i premijer RS-a Milorad Dodik, komesar za proširenje EU Olli Rehn te šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Na promociji biometrijskih pasoša, koju je danas organizirala Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), Špirić je kazao da je ovo vrlo bitan dan za građane BiH jer su ti pasoši potencirani od EU kao jedan od najvažnijih uvjeta koje naša zemlja mora ispuniti za liberalizaciju viznog režima.

Naglasio je da je zadatak Vijeća ministara BiH da učini sve da bi bh. građani bili na listi za „bijeli šengen”.

Federalni premijer Mustafa Mujezinović ukazao je na značaj uvođenja biometrijskih pasoša u BiH.

„Smatram da je ovo jedan od najvažnijih koraka u pravcu pomoći našoj privredi i poslovnim ljudima. Čini mi se da oni najviše trpe zbog viznog režima iako je teško i građanima koji putuju i idu u posjete u inostranstvo”, rekao je Mujezinović.

Naglasio je da će ipak od liberalizacije viznog režima najviše koristi imati bh. privrednici, a time će koristi imati i EU, jer danas poslovni ljudi iz BiH ne učestvuju u poslovima zbog procedura koje moraju proći.

Mujezinović je izrazio uvjerenje da će vlada na čijem je čelu na najbolji mogući način uraditi svoj dio obaveza koje BiH mora ispuniti za liberalizaciju viznog režima.

Na promociji je rečeno da su građani BiH ti koji će dobiti prve biometrijske pasoše budući da su političarima podijeljeni specimenti.