BiH
5

Političari, umjetnici, novinari na IDIL-ovoj listi za odmazdu

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Teroristička organizacija Islamska država Irak i Levant (IDIL) objavila je listu za odmazdu na kojoj se nalazi više od 70 sirijskih opozicionih lidera, umjetnika i intelektualaca, javlja Anadolu Agency (AA).

U pisanom saopćenju koje potpisuje član islamskog pravnog komiteta IDIL-a Ebu Ayse al-Cezravi navodi se da se osuđuju "otpadnici iz vjere, agenti i oni protiv Halifata" među kojima se nalaze imena političara, novinara, bivših zastupnika u parlamentu, umjetnika.

Cezravi tvrdi da je potrebno ubiti članove Nacionalne koalicije revolucionarnih snaga sirijske opozicije (SMDK), islamske učenjake članove Unije muslimanskih učenjaka Sirije, nezavisne intelektualce i sirijske aktiviste koji pružaju podršku Uniji islamske fronte, kao i one koji rade za različite međunarodne obavještajne organizacije, jer su, kako se navodi, širili propagandu protiv IDIL-a. U saopćenju se također navodi da su svi Sirijci koji su protiv IDIL-a "otpadnici iz vjere" te da se nalaze pod prijetnjom da budu ubijeni.

IDIL  je prisutan na teritoriji Idliba, Rakke i Halepa u Sriji, a kontroliše centre u gradovima Rakki i Deyr'uz-Zori. U ruralnim dijelovima Halepa IDIL se bori protiv sirijske opozicione grupe Islamska fronta.

U posljednje dvije sedmice IDIL je ubio najmanje 700 osoba većinom civile, pod optužbom da se nisu pokorili organizaciji i da su otpadnici iz vjere, navodi se u saopćenju Sirijskog opservatorija za ljudska prava.