Vid pomoći rudarima
238

Političari u Tuzli odbili ukidanje paušala i smanjenje plata: Pogledajte kako su glasali

A. K.
Zastupnici u Skupštini TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Zastupnici u Skupštini TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Na posljednjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona odbijena je inicijativa za potpuno ukidanje zastupničkih paušala i smanjenje plata premijeru i ministrima u Kantonalnoj vladi, a sve u korist rudara koji se bore za bolji položaj.

Zastupnik Demokratske fronte u Skupštini Tuzlanskog kantona Mahir Mešalić na posljednjoj sjednici tog zakonodavnog tijela uputio je inicijativu za potpuno ukidanje paušala i smanjenje plaća za 60 posto, odnosno na iznos minimalne plate u FBiH, svim zastupnicima, premijeru TK i ministrima u vladi, u korist rudara Rudnika uglja Kreka.

Mešalićeva inicijativa prilikom glasanja nije dobila potrebnu većinu te se samim tim nije ni našla na dnevnom redu sjednice. Međutim, on, shodno svom stavu, nastavlja biti uporan te će inicijativu ponovo podnijeti.

Shodno glasanju, ovu inicijativu su podržali zastupnici Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte, Stranke za BiH, Socijaldemokrata BiH, kao i Alen Karić iz Socijaldemokratske partije. Suzdržani su bili zastupnici stranaka koje su u vlasti, odnosno SDP-a, PDA, SBB-a, Naše stranke te samostalni zastupnik Smajo Mandžić.

Mešalić je nakon odbijanja inicijative javno kazao da su protiv nje glasali oni koji su poslali najviše pisama podrške i saopćenja za javnost rudarima.

"Pokazali su na djelu ko su, šta su i koliko su spremni da izraze ličnu solidarnost. Dosta laži, prevara i otvorenih pisama. Dosta takozvanih 'otvorenih pisama' podrške političara rudarima iz udobnih fotelja. Evo službeno ih pozivam da na narednoj sjednici Skupštine TK sebi izglasamo ukidanje paušala i usvajanje minimalne plate za sve ministre i zastupnike u korist rudara RMU Kreka", naveo je Mešalić.

Ukoliko bi Mešačićeva inicijativa na kraju bila usvojena, Kantonalna vlada bi bila obavezana da u što hitnijem roku pristupi trajnim izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u organima vlasti TK, kojim bi se ukinuli svi paušali i naknade te smanjile plate svim zastupnicima i ministrima u iznosu od 60 posto, odnosno do iznosa minimalne plaće u FBiH.

Mešalić je dodao da bi se na ovakav način rudnicima i rudarima pomoglo okvirno sa milion i 728 hiljada KM, koliko se izdvaja na plaće zastupnika i ministara, na godišnjem nivou.

Mešalić je također pozvao nosioce javnih funkcija na drugim nivoima vlasti, posebno na nivou grada Tuzle, da postupe na isti način, pružajući konkretan doprinos u saniranju teškog stanja u kojem se nalaze rudari.