BiH
13

Političari u RS prošle godine poklanjali knjige, suvenire i rakiju

Piše: G. D.
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Predsjednik, premijer i ministri RS zvaničnicima drugih zemalja nose raznovrsne poklone, a zauzvrat, ako je vjerovati podacima Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS, ne dobijaju nikakve poklone, barem ne one koji prelaze vrijednost od 300 maraka.

Predsjednik Vlade RS gostima poklanja knjige, monografije ili fotomonografije koje svojim sadržajem na najbolji način predstavljaju RS. Među njima su, kako kažu u Vladi RS, knjige "Kulturna baština RS", "RS – Zemlja impresija", "Nebom iznad RS" i "Srpska patrijaršija".

Premijer i ministri poklanjaju također slike domaćih autora sa motivima pejzaža iz RS i autohtone etnografske suvenire, poput uramljenih simboličnih vezova ili raznih figura sa motivima narodnih nošnji. Takođe, gosti dobijaju promotivne materijale u elektronskom obliku, ali i pića i prirodne proizvode kao što su crveno vino, domaća i prirodni med sa različitim dodacima.

I predsjednik RS Milorad Dodik prilikom posjete stranim zemljama ili prilikom posjete stranih zvaničnika RS poklanja umjetnička djela domaćih autora i autentične rukotvorine tradicionalnih vrijednosti, kao i monografije Republike Srpske. U Palati predsjednika RS nisu precizirali u kojim se autorima i monografijama radi.

Sa druge strane, predsjednik, premijer i ministri u Vladi RS u 2014. godini nisu prijavili nijedan poklon veći od 300 maraka. Predsjednik Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS Obrenka Slijepčević rekla je da prošle godine Milorad Dodik, Željka Cvijanović, Igor Radojičić i ministri nisu prijavili primanje poklona. Ona je dodala da je Zakonom o sprječavanju sukoba interesa u organima vlasti RS propisano da poklon u vrijednosti do 300 KM izabrani predstavnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici mogu zadržati i ne trebaju ga prijavljivati.