Dolaze u Sarajevo
8

Političari u Goraždu ignorišu muke dijaliznih pacijenata: Radi jedne terapije putuju 200 kilometara

S. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Dijalizni pacijenti iz Goražda vape za reakcijom političara i ublažavanjem svakodnevnih muka. Stoga su pisali svim nivoima vlasti u namjeri da se čuje njihov glas, jer vlast u Goraždu nije ispunila obećanje i uspostavila dijalizni centar.

U septembru 2018. godine, u predizbornom periodu tadašnji premijer BPK Goražde i direktorica Kantonalne bolnice potpisali su ugovor i obavezali se da će u roku od šest mjeseci u Goraždu uspostaviti dijalizni centar.

Do danas ništa nije urađeno, a pacijenti iz tog grada na dijalizu moraju putovati u Sarajevo.

Kakve muke prolaze pokazuje samo jedan primjer člana porodice dijalizne pacijentice.

"Gledam majčine modroplave ruke, crne kolutove oko očiju, protopila joj bluza od znoja, čujem joj drhtavi glas: 'Ahhh sine, što je danas bila vrućina u kombiju, neka me da malo legnem ovdje na travu, nemojte me odmah u auto, samo malo da dušu povratim'. Hoće moja majka da leži ispred bolnice u parku, ne može više ni da sjedi ni da hoda, a valja nam još 20 kilometara do kuće pa da je na sprat iznesemo i da nađe makar malo smiraja za taj dan. Tek su došli iz Sarajeva, njih šestero iscrpljeni i nervozni, sličnog izgleda kao moja majka, sutra će malo odmoriti, a dan poslije ponovo na put patnje za koji znamo i ja i ona i oni da tako ne mora biti".

Vlada u Goraždu i rukovodstvo bolnice obavezali su se na doškolovanje kadra, nabavku aparata za dijalizu i prilagođavanje prostora u bolnici.

Dijalizni pacijenti predlažu da se do otvaranja dijaliznog centra u Goraždu uspostavi prijelazno rješenje, a to je da pacijenti na terapiju idu u Foču koja je 30 kilometara udaljena od Goražda.

"Ukoliko se nadležni ponovo ogluše na naše zahtjeve i ugovorom o osnivanju dijalznog centra u Goraždu preuzete obaveze ili pokušaju odugovlačiti i zamajavati pacijente i javnost nekim drugim projektima i izgradnjom novih zgrada za potrebe dijalize u Goraždu, bit ćemo prinuđeni tražiti pravdu i ostvarivanje obaveza i prava putem sudskih instanci", poručuju pacijenti.