{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Političari u BiH se trebaju vratiti prudskom procesu

S
8.7.2009. u 22:30
0
10
Političari u BiH se trebaju vratiti prudskom procesu
0
Političari u BiH se trebaju vratiti prudskom procesu
Predsjednik Slovenije Danilo Tirk izjavio je da se političari u BiH moraju vratiti prudskom dogovoru, jer ne postoji alternativa tome.
Tirk je preporučio BiH da aktivno radi na ispunjavanju uslova za liberalizaciju viznog režima, te da energetika bude temelj ekonomskog razvoja BiH.

On smatra da je glavni zadatak političkih elita u BiH kada je riječ o pristupu EU pitanje unutrašnje strukture i vraćanje ka osnovima koji su dogovoreni do sada u Prudu.

"Prud je bio sporazum koji je bio korak u pravom smjeru i političari se moraju vratiti na tu stazu. Jednostavno ne postoji drugi put. Druga stvar, treba više uraditi po pitanju pasoša i putovanja, odnosno aranžmana i tehničkih rješenja koji će osigurati slobodan protok ljudi. Treće, mislim da je to pitanje energetike ključno za ekonomski razvoj vaše zemlje'', izjavio je Tirk za sutrašnje "Nezavisne novine".

On je istakao da je u ovoj godini prioritet za EU liberalizacija viznog režima za preostale zemlje, zato što treba stvoriti mogućnosti za prirodnu komunikaciju ljudi iz svih država koje žele postati članice EU i zemalja koje su već članice.

''Najvažnije pitanje za BiH u ovom trenutku je da vlastiti sistem dovede na nivo efektivnosti koji je neophodan za budući napredak ka članstvu u EU. To je pitanje broj jedan'', naglasio je Tirk i upozorio sve zemlje kandidate da prijedloge koje iznosi Evropska komisija uzimaju vrlo ozbiljno, navodeći da nije dobro odbijati ih.

Komentarišući slovenačko-hrvatsko granično pitanje u Piranskom zalivu, Tirk je rekao da postoji pogrešno uvjerenje da je u pitanju spor, navodeći da je to pitanje postepenog ispunjavanja kriterijuma u Hrvatskoj za pristup EU, od kojih je jedan - zalaganje za dobrosusjedske odnose.

"Hrvatska mora tu učiniti mnogo više nego što je učinila do sada. Bilo bi od koristi kada bi u tom procesu Hrvatska više koristila razum, a manje emocije", naglaiso je Tirk.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: