|

Političari u BiH moraju donositi i odluke koje ne donose popularnost

Političari u BiH moraju donositi i odluke koje ne donose popularnost
0
F
FENA
28.11.2007. u 11:10
0
komentara
0

dijeljenja
Političari u BiH moraju donositi i odluke koje ne donose popularnost Foto: Reuters
Razgovorima visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Miroslava Lajčaka s evropskim parlamentracima u utorak u Bruxellesu još jednom je potvrđen dobro poznati stav - bh. politički lideri su ti koji moraju naći izlaz iz sadašnje političke krize, a potom krenuti put reformi i evropskih integracija.
Lajčak je odluke donijete nedavno u Mostaru, a potom i u Sarajevu, mada same po sebi nedovoljne za deblokadu procesa zaključenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ocijenio kao korake u dobrom smjeru.

On je, inače, evropske parlamentarce upoznao s neveselim prilikama u Bosni i Hercegovini - slabašnim ekonomskim i nikakvim političkim rezultatima na približavanju zemlje evropskim integracijama. Lajčak je također naglasio da, bez obzira na snagu i volju međunarodne zajednice, situaciju moraju prevladati "domaće snage“, koje se u odlukama moraju navići i na gorke pilule:

”Najbolji odgovor je, naravno, da Bosna i Hercegovina i njeni političari, koji su legitimno izabrani, traže odgovor na sva pitanja, a da je međunarodna zajednica tu samo da pomogne kada je potrebno.. i da intervenira samo kada nema drugog izlaza. Međunarodna zajednica nema za cilj da ignorira sve što je autentično, što je sporazum i dogovor svih domaćih partnera. Političari ne treba da se kriju iza međunarodne zajednice. Ta zajednica, i ja kao njen predstavnik, imamo misiju da pomognemo da se rješavaju sporna pitanja. Domaći političari moraju donositi odluke koje ponekad ne donose popularnost, moraju rješavati ponekad teška i bolna pitanja... i toga oni moraju biti svjesni. Riječ lider znači da ta osoba treba da vodi, a ne da slijedi.“

Poslanik Evropskog parlamenta, inače predstavnik Austrije, Hannes Swoboda uvjeren je da Bruxelles mora i može snažnije podržati one ličnosti u Bosni i Hercegovini koje žele zemlju ”osposobiti“ za Evropu:

"S jedne strane, političari su svjesni da moraju da učine nešto, a s druge strane na umu su im njihovi vlastiti kratkoročni interesi. Sada se bavimo Kosovom, čekamo da vidimo kako izaći iz tog začaranog kruga, ali nakon toga treba da iskoristimo svu našu energiju da pomognemo BiH, da podržimo one ljude koji su voljni da stvore novu zemlju, na osnovama Daytona, ali i sposobnu da se u skoro vrijeme priključi Evropskoj uniji."

Glas Amerike javlja kako je šefica delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pack, nakon nedavnog pisma premijera Republike Srpske Milorada Dodika, uvjerena da RS nema direktnu vezu s kosovskim procesom. To, kako je rekla, važi za Banju Luku, ali ne i za Beograd:

"Vidjeli ste, a ja sam to i kritikovala, način na koji premijer Koštunica povezuje stvari s problemom Kosova. Nasreću, gospodin Dodik je svim parlamentarcima nedavno poslao pismo gdje tvrdi da nema nikakve veze između Kosova i Republike Srpske. Mislim da treba da se oslonimo na Dodikove riječi, a da premijera Srbije zamolimo da se brine za Srbiju i rješava tamošnje probleme. Tada će sve biti u redu".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.