{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Političari potpisom obećali fer i korektnu izbornu kampanju

F
5.9.2012. u 16:28
16
27
Političari potpisom obećali fer i korektnu izbornu kampanju
16
Predstavnici 35 političkih stranaka iz cijele BiH potpisali su danas u Sarajevu "Kodeks ponašanja političkih stranaka u izbornoj kampanji", prvi put otkako se provode izbori u našoj zemlji.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Potpis nije stavio SNSD Milorada Dodika, mada je predstavnik ove stranke učestvovao u izradi dokumenta.

Stranke su svojim potpisom obećale fer i korektnu izbornu kampanju za lokalne izbore 2012. godine. Obećali su da neće pozivati na govor mržnje, na nasilje i svaki drugi oblik širenja nacionalne, vjerske ili rasne mržnje, kao i da neće podsticati neravnopravnost spolova, širenje bilo kakvih nenamjernih ili neosnovanih optužbi, neistina i insinuacija o bilo kojem kandidatu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Obećale su da neće koristiti javna sredstva i dobra u svrhu izborne kampanje; da neće vršiti negativan politički uticaj na organe za provođenje izbora radi favorizovanja vlastitih političkih ciljeva; da neće uticati na opredjeljenje birača, potkupljivanjem novcem ili poklonima, da neće ucjenjivati ili zastrašivati birače u vlastitu korist na bilo koji način, a posebno prijetnjom otpuštanjem ili premještanjem s radnog mjesta; da neće sprječavati novinare u obavljanju njihovog posla i da će preduzeti sve pihvatljive mjere za iskorjenjivanje svih formi izborne prevare prije, tokom i nakon dana izbora.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Inicijator i organizator današnjeg potpisivanja "Kodeksa" je Demokratska inicijativa za Evropu uz podršku Nacionalnog demokratskog instituta.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Danas je otvorena nova stranica u političkom životu BiH", rekao je Martin Raguž iz HDZ1990, jedne od stranaka čiji predstavnici čine Demokratsku inicijativu za Evropu.

Potpisivanju ovog kodeksa prisustvovali su i predstavnici međunarodne zajednice.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: