Novo ljeto, nova nafaka
17

Političari koji su nas "nasmijali" 2019. godine: Ko je napao kameru, a koga su napale vrane

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslovično često neracionalni i neproduktivni politički predstavnici u BiH zabilježili su u svojim biografijama još jednu godinu koja nije za ponos. Godina na izmaku obilovala je nastojanjima da se formira vlast, a kako ni građani, po starom običaju, "nemaju razloga" za bunt – mogu se bar nasmijati njihovim gafovima.
U nastavku donosimo najzanimljivije gafove političara iz 2019. godine, mahom upriličene s udobnih i sigurnih pozicija, dok su uglavnom bili neopterećeni vraćanjem kredita i ostalim zabavama za široke narodne mase, a sve za vrijeme održavanja važnih konferencija, sjednica, besjeda... Vežite se, polijećemo.

Huso Ćesir napao kameru

Nakon što je Huso Ćesir, čelnik SDA sarajevske općine Novi Grad, u martu napao fotoreportera online magazina Žurnal Adija Kebu, predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović je stao u odbranu svog stranačkog kolege, objasnivši da je Huso Ćesir zapravo napao kameru, a ne čovjeka.

Srđan Mandić začepio pogrešnu rupu

Aktuelni ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić je, prema svemu sudeći, u julu naredio da se začepi pogrešna rupa u zidu na rijeci Miljacki u Sarajevu, a koju je smatrao opasnom, iako je ona očigledno imala svoju namjenu – bila je vrsta preventive od poplava.

Samra Ćosović-Hajdarević i nehumane mjere

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Samra Ćosović-Hajdarević prokomentarisala je u aprilu održavanja prve Bh. povorke ponosa, kazavši kako želi da se LGBT osobe "izoluju i sklone što dalje od naše djece i društva". Poslije toga je imala još jedan nacionalistički gaf.

Jasna Duraković i odstrel vrana

Zastupnica Saveza za bolju budućnost u Skupštini Kantona Sarajevo Jasna Duraković predložila je na januarskoj sjednici tog zakonodavnog tijela da se angažuju lovačka društva koja će raditi na odstrelu vrana u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, što je očekivano izazvalo različite reakcije.

Edin Forto i prilika za paušal

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je u januaru, samo dan nakon što je Skupštini KS predložio ukidanje paušala kantonalnim zastupnicima, zatražio od Doma naroda Parlamenta FBiH da mu se isplati paušal koji iznosi 630 KM.

"Ovim putem vam se obraćam zahtjevom da mi se odobri isplata paušala s obzirom na to da nije došlo do konstituisanja novog Doma naroda nakon izbora iz oktobra 2018. godine i da ću, dok se to ne desi, nastaviti obavljati funkciju delegata", napisao je tada Forto.

Kada je riječ o Republici Srpskoj, gotovo svako zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske bila je kombinacija neracionalnih izjava, ali i prijetnji. Najsvježiji primjer dogodio se prije nekoliko dana i on će definitivno ostati zabilježen i dugo pamćen.

Naime ministar policije Dragan Lukač fizički je nasrnuo na poslanika Draška Stanivukovića prilikom rasprave o NATO-u.