Nisu prihvatili prijedlog
80

Političari iz Tuzlanskog kantona odbili promovirati učenike generacija

A. K.
Učenici generacija iz Tuzlanskog kantona ovih dana zauzimaju medijski prostor zbog uspjeha koji su postigli tokom devetogodišnjeg, odnosno četverogodišnjeg školovanja. Ali, da važni nisu pojedinim političarima potvrđeno je na nedavno održanoj sjednici Skupštine TK, kada su, praktično, odbili inicijativu za poseban način promocije nadarenih osnovaca i srednjoškolaca.
Naime, zastupnica Naše stranke u Skupštini Tuzlanskog kantona Amra Nadarević-Vodenčarević na nedavno održanoj sjednici tog zakonodavnog tijela uputila je inicijativu, prema kojoj bi se na vidljivim mjestima izvršilo postavljanje portretnih fotografija učenika generacija.

"Građani Tuzlanskog kantona s entuzijazmom su podržali prošlogodišnji potez koji je uključivao postavljanje portretnih fotografija učenika generacija na reklamnim panoima u Kalesiji. Ovaj korak se pokazao kao izvanredan način promoviranja znanja, truda i uspjeha mladih generacija. Obrazovanje je ključni faktor u razvoju svakog društva te je stoga važno promovirati izvanredne postignuća učenika, kako bi se istaknula važnost ulaganja u obrazovanje i potaknula motivacija mladih za postizanje uspjeha u školi", navela je Nadarević-Vodenčarević u svojoj inicijativi.

Istaknula je da bi se kroz inicijativu pružilo priznanje izvrsnim učenicima, ali i inspirisali ostali da teže ka postizanju svojih najboljih rezultata.

"U tom smislu, postavljanje portretnih fotografija učenika generacija na vidljiva mjesta, ne samo da slavi uspjeh učenika, već i šalje snažnu poruku zajednici o važnosti obrazovanja i ulozi koju igraju učenici u stvaranju bolje budućnosti za sve nas. Ova inicijativa predstavlja korak prema promicanju kulture poštovanja znanja i truda te podstiče cjelokupnu zajednicu da podrži i cijeni izvanredne postignuće mladih", navela je Nadarević u obrazloženju inicijative.

Njen prijedlog nije naišao na podršku zastupnika U Skupštini TK, što je ovo zastupnicu razočaralo.

"Očigledno je da političke podjele često blokiraju dobre inicijative koje dolaze iz opozicije. Kao članici opozicije, moja je želja djelovati konstruktivno i podržavati pozitivne promjene. Važno je da se znanje i uspjeh cijene te da šaljemo jasnu poruku da su najbolji među nama ključni za napredak društva. Skupstinska većina je prihvatila inicijativu za zapošljavanje doktora znanosti s biroa, dok se suzdržavaju od podrške najboljim učenicima, koji su zapravo naša najveća vrijednost. Djeca su ukras našeg svijeta i trebamo ulagati u njihovu budućnost kako bismo osigurali prosperitet društva", kazala nam je Nadarević-Vodenčarević.