Opasne reakcije
1

Političari iz RS-a opet spominju nemire, ovaj put zbog Bećirovićeve izjave o NATO-u

D. Be.
Sredoje Nović, Milan Petković i Željka Cvijanović
Sredoje Nović, Milan Petković i Željka Cvijanović
Političari iz bh. entiteta RS iz vladajućih struktura danas su govorili o potencijalnim nemirima, sukobima i destabilizaciji nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH danas održao sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je danas duboku zabrinutost secesionističkom politikom u BiH koju je nazvao nesmotrenom i opasnom jer podriva teško postignuti napredak i otežava reforme koje bi koristile građanima.

Njegov današnji sagovornik Denis Bećirović je predložio Stoltenbergu nekoliko stvari, između ostalog da nam pošalju konačni poziv u NATO te da obnove prisustvo u vojnim bazama u BiH.

Nije dugo prošlo i krenule su reakcije iz RS-a...

Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović rekao je Denis Bećirović svojim izjavama u sjedištu NATO-a u Briselu "želi izazvati nemire i nervozu u BiH".

Poslanik Ujedinjene Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković smatra da bi članstvo BiH u NATO-u moglo da izazove nove netrpeljivosti i sukobe na prostoru zemlje.

"Očito da (predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis) Bećirović nije upoznat o dosadašnjim odlukama skupština u BiH, a prije svega Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti zemlje", izjavio je Petković Srni.

Bećirovićeva kolegica, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, također je kritikovala Bećirovićeve izjave o tome da NATO treba uputiti poziv BiH za članstvo i da se vrate u vojne baze u BiH.

"Smatram da je neodgovorno, nepotrebno, pa i hazarderski upućivati ovakve pozive NATO u situaciji kada znate da u samoj BiH ne postoji konsenzus o članstvu", istakla je Cvijanović.

Ona je ukazala da to ne bi stabilizovalo, već dodatno zakomplikovalo ionako složenu političku situaciju u BiH.

Cvijanović je dodala da je "jednako bespotreban i neusaglašen i Bećirovićev prijedlog za raspoređivanjem snaga NATO u bazama u BiH, posebno imajući u vidu da je stav svih relevantnih domaćih i međunarodnih institucija, uključujući i EUFOR, da je bezbjednosna situacija u BiH stabilna, iz čega je sasvim jasno da nema nikakve potrebe."

Cvijanović je izjavila da je prijedlog Denisa Bećirovića NATO savezu da BiH pozove u članstvo plod njegove lične želje, a ne usaglašen stav Predsjedništva, niti BiH.

Podsjetit ćemo da članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović nedavno poslala, posredstvom stalnog ambasadora Srbije UN-a, pismo kojim pokušava kod članica Ujedinjenih naroda (UN) izlobirati da ne podrže Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

U tom pismu Cvijanović je govorila o mogućim nemirima ukoliko Rezolucija o Srebrenica bude usvojena.

Ona tvrdi "da bi usvajanje rezolucije potkopalo poslijeratni proces ozdravljenja Bosne i Hercegovine i izazvalo unutrašnje nemire u Bosni i Hercegovini narušivši međuetničko povjerenje koje je od vitalnog značaja za njenu budućnost".

"Rizikuje ponovno rasplamsavanje tenzija i preokretanje napretka ostvarenog ka miru i stabilnosti u regionu. Da bi bilo koja zemlja članica UN-a podržala ovu rezoluciju, značilo bi nagraditi odmetnutog bosanskohercegovačkog ambasadora za kršenje zakona svoje matične zemlje, lažno predstavljanje stavova Bosne i Hercegovine i pomaganje u rušenju njenog ustavnog poretka. To bi predstavljalo opasan presedan koji podriva vladavinu prava i principe diplomatskog integriteta", pisala je Cvijanović.

Ovakve neodgovorne izjave i reakcije visokih zvaničnika političara iz RS-a samo dodatnu podižu tenzije u Bosni i Hercegovini, a sve u jeku udara vladajućeg režima u RS-u na institucije i zakone Bosne i Hercegovine.