BiH
189

Političari i kolege o Tihiću: Umro je veliki čovjek koji je volio ovu zemlju

Klix.ba
Sulejman Tihić i Valentin Inzko
Sulejman Tihić i Valentin Inzko
Povodom tužne vijesti o smrti Sulejmana Tihica, koji je danas nakon duge borbe sa podmuklom bolešću preminuo, želim izraziti svoju najiskreniju sućut njegovoj porodici, prijateljima i stranačkim kolegama, riječi su visokog predstavnika Valentina Inzka, saopćeno je iz OHR.

"Suljeman Tihic će biti upamćen po svojoj predanosti Bosni i Hercegovini u kojoj će svi građani biti sigurni, slobodni i jednaki, bez obzira gdje živjeli ili koje su vjere i nacije. To je bio njegov san", kazao je Inzko.

Njegova spremnost na zdrave kompromise putem dijaloga će nastaviti da bude standard, kako sadašnjim tako i mnogim budućim generacijama političara u BiH, dodao je.

"Slobodno mogu reći da je umro veliki čovjek. Njegova mudrost, otvorenost i praštanje, te duboko humanistička orijentacija čovjeka bez mržnje će mnogo nedostajati Bosni i Hercegovini.

Prije i poslije teških operacija posjetio sam ga u Šamcu u više navrata, te mogu reći da nas je vezalo duboko međusobno poštovanje. Zbog svega toga ovo je za mene tužna i veoma teška vijest. Poslje svih patnji na ovom svijetu, neka počiva na onom svijetu u vječnom miru", kazao je Inzko.

Povodom smrti Sulejmana Tihića oglasio se i Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

Iz te stranke je saopćeno da Radončić izražava duboku sućut članovima porodice Tihić, te njegovim bliskim saradnicima i prijateljima.

"Sulejman Tihić je pokušao da istinski reformira SDA, jača bošnjački identitet te stranke i iskreno je radio na sukladnom multietničkom životu u BiH. U tome je imao podršku javnosti i brojnih političkih institucija, a njegove napore su dodatno poštivali svi znajući da je u ratu prošao golgote logora. BiH je, nažalost, ostala bez još jednog vrijednog i upornog političara", navodi se u saopćenju SBB-a.

Dr. Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i bivši reisu-l-ulema, izrazio je saučešće Tihićevoj porodici i stranci.

"Bosna i Hercegovina i Bošnjaci izgubili su velikog prijatelja, borca i zagovaratelja jedne bolje i snažnije države. Nadam se da će Tihićeva politika i ideje, usmjereni na očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, kao i zalaganje za prava Bošnjaka, ali i za jednakopravnost svih naroda u Bosni i Hercegovini, ostati uzor i smjernice u daljem radu stranke koju je vodio i u čijem radu je učestvovao od njenih začetaka.Učim dovu da Allah Uzvišeni nagradi Sulejmana Tihića za dobra djela, oprosti mu grijehe, a njegovoj porodici podari sabur", saopćeno je iz Cerićevog ureda.

Sućut porodici i Tihićevim prijateljima izrazio je i predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak.

"Smatram da je BiH izgubila jednog iskrenog zaštitnika ljudskih prava, integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine. Neka ovaj odlazak važne i uvažene ličnosti sve nas koji smo u procesu zaštite demokratije, ne pokoleba u toj plemenitoj i iskrenoj namjeri", rekao je Mladen Ivanković Lijanović, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću NS Radom za boljitak.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija za agenciju Anadolija je dao opširnu izjavu o Tihićevom političkom angažmanu.

"Duboko me je potresla vijest o smrti Sulejmana Tihića. Bio je izuzetan čovjek i humanista nevjerovatne energije, vrijedan i izuzetno uporan čovjek. Mislim da je kao političar bio istrajan u ostvarenju ciljeva i ideja za koje se zalagao i uvijek je imao jasne argumente za svoje stavove. Ono što je vrlo rijetko na ovim prostorima, pažljivo je slušao ljude i uvažavao je drugačije mišljenje prije nego donese svoju odluku", kazao je Lagumdžija.

Istakao je da je politička scena u BiH mnogo izgubila njegovim odlaskom.

"Uvijek je bio odan i predan svom narodu, ali i ideji države BiH, za koju je znao da je očuvala narod kojem je pripadao. Ono što ga posebno izdvaja u odnosu na ove druge ljude, jeste činjenica da, iako je proživio pravu golgotu početkom 90-tih kada je bio mučen u koncentracionim logorima, ni kao čovjek ni kao političar nikada nije zagovarao revanšizam", kazao je ministar vanjskih poslova BiH. naglašavajući da je Tihić bio političar koji nikada nije bježao od problema s kojima se suočavao tokom političke karijere.

"Tihić je bio posvećen porodici kao i svojoj stranci SDA i mislim da je i za njih ovo nenadoknadiv gubitak. Volio je život, ali je volio i rad, narod i ovu zemlju. Mogu na kraju reći da je Sulejman Tihić bio tih, sistematičan čovjek koji je tražio rješenja, ne bjezeći od problema. Neka mu je rahmet duši i laka zemlja bosanska", rekao je Lagumdžija.

Lider Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić je također za agenciju Anadolija govorio o radu i odnosu s Tihićem.

"Imao sam priliku praktično u zadnjih 12-13 godina da najdirektnije radim s gospodinom Tihićem. Učestvovao sam s njim u mnogim političkim bitkama, vrlo često je bio moj politički protivnik, ali politički protivnik kojeg sam jako cijenio, koji je zadržao ljudsku crtu u svome političkom ponašanju", istakao je Ivanić.

Napominje da Tihić nikada prema njemu nije upotrijebio uvredljivu i negativnu riječ.

"To je bio čovjek koji nikada nije upotrijebio tešku i krupnu negativnu riječ. Svi dogovori koje smo postizali su bili izvršeni i mene gospodin Tihić nikada nije slagao. Mislim da će nedostajati u našim političkim bitkama kojih će još biti, a posebno mislim da je kao političar bio snažan vođa SDA, i nadam se da će ta stranka nastaviti putem koji je on svojevremeno trasirao", rekao je Ivanić.

Na svom Twitter nalogu večeras se oglasio i bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak.

"Umro predsjednik SDA u BiH Sulejman Tihić, čovjek velikog uticaja i još većeg srca. Neka mu uvijek gori svijeća "crvenih plamenova", napisao je Lajčak.

"Crveni plamenovi" je inače bio naziv muzičke grupe u kojoj je Tihić svirao kao tinejdžer.

I Sefer Halilović, predsjednik BPS-a, izrazio je iskreno, ljudsko saučešće porodici Tihić na gubitku njihovog oca, muža i djeda.

"Sulejman Tihić je bio blag, razuman čovjek sa kojim se moglo razgovarati, i dogovarati. Ostaje bojazan da je njegovim odlaskom sa ovoga svijeta, iz rukovodstva SDA isčezao svaki vid demokratije te da je on bio posljednji demokratski predsjednik ove stranke. Porodici Sulejmana Tihića želim da im Bog da sabur, a njega nagradi svojim oprostom i Džennetskom baštom", navodi Halilović.