BiH
0

Poliklinika za sportsku medicinu u Tuzli uvela nove metode liječenja

FENA
Na Poliklinici za sportsku medicinu Doma zdravlja Tuzla danas je u radnoj posjeti boravio tim stručnjaka s Klinike za sportsku medicinu i rehabilitaciju iz Beograda.

Tuzlanskim ljekarima i medicinskom osoblju prezentirana je revolucionarna tehnika liječenja poznata u svijetu kao „shock wave terapija“, koja se zasniva na udarnim akustičnim talasima.

Terapija udarnim talasima uspješno liječi tzv. smrznuto rame, prednji i zadnji pokosnički stres sindrom potkoljenice, hroničnu napetost mišića, tendinitis kuka, Mortonov neurom i burzitis.

  • Dobra saradnja s kolegama iz Beograda rezultirala je ovom izuzetno važnom prezentacijom na kojoj su naši ljekari usvojili osnovna znanja i vještine korištenja opreme za „shock wave terapiju“ - izjavio je direktor Poliklinike za sportsku medicinu Doma zdravlja Tuzla dr. Samir Mačković.

Pojasnio je da je terapija primijenjena na nekoliko pacijenata u Tuzli koji do sada nisu imali priliku da osiguraju ovaj skup način liječenja izvan Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Bosanske medijske grupe.

  • Sljedećih nekoliko mjeseci naši ljekari i operateri na opremi imat će dodatne edukacije, a upravo u tom periodu mi ćemo osigurati kupovinu opreme - istaknuo je dr. Mačković.

Mačković je kazao da će saradnja sa Klinikom za sportsku medicinu i rehabilitaciju iz Beograda u budućnosti biti mnogo šira, a želja je da se regionalna saradnja dovede na visok nivo, te sa ciljem poboljšanja kvalitete liječenja pacijenata.

Tuzlanski medicinski stručnjaci iz oblasti sportske medicine uporedo sa uvođenjem „shock wave terapije“ usvajaju znanja vezana za uvođenje „plazma metode“ liječenja preloma i oštećenja hrskavice koja je hit u svijetu, a smanjuje period oporavka sportaša i do nekoliko puta.

Ova metoda vrlo se uspješno već duže vrijeme primjenjuje u Beogradu.