Reagovanje iz "Mrkve"
0

'Policijskim metodama vlasti su osramotile grad'

Sarajevo-x.com
Nakon što je Sarajevo-x.com objavio članak o <a href="http://www.sarajevo-x.com/clanak/090624055">uzurpiranju javnih površina</a> od strane ugostitelja u sarajevskoj općini Stari Grad, reagovala je Asocijacija ugostitelja i malih privrednika Bravadžiluk-Baščaršija“ na čelu sa Adnanom Mrkovom iz ćevabdžinice "Mrkva". Oni su željeli čitatelje našeg portala upoznati i sa drugom stranom priče, odnosno sa, kako kažu, katastrofalnim odnosom općinskih i kantonalnih vlasti prema ugostiteljima i malih privrednicima.

Asocijacija je ogorčena što nadležne službe ne predstavljaju servis građana i pravnih subjekata već se prema njima ponašaju kao da se radi o "nepreglednim plantažama nelegalnih poslova".

Njihovo pismo prenosimo vam u cjelosti:

U danima između 15. i 17. juna ove godine, kantonalna inspekcija za javne površine "upada" u ulicu Bravadžiluk u policijskoj pratnji. U munjevitoj akciji, koja bi prije mogla biti nazvati racijom, ispisuju i uručuju zapisnike u kojima od nas traže da u roku od 24 sata uklonimo "nelegalno postavljene bašte", a da se u suprotnom suočavamo sa ozbiljnim kaznama i akcijama.

Na teret nam se stavlja da javne površine koje koristimo, nismo izmjerili na pravilan način, da za tende na objektima nemamo građevinske dozvole, da smo u najmanju ruku bezobrazni i neodgovorni te da se naš javašluk neće tolerisati nego će se strogo kažnjavati.

Svi naši pokušaji da objasnimo da mi nismo jedini odgovorni za nastalu situaciju, nego da se upravo radi o nebrizi i javašluku općinskih i kantonalnih komunalnih i urbanističkih inspekcija, naišli smo na ignorisanje i poništavanje mišljenja od strane istih.

Zapravo, radi se o tome da Kanton Sarajevo i općine moraju imati regulisane komunikacijske kanale i službe koje će nama, pravnim subjektima jasno i na vrijeme pripremiti dokumentaciju i pravilnike o tome gdje i kako i šta nam je dozvoljeno, a šta ne.

Mi smo ipak privredni subjekti koji svojim porezima i raznim doprinosima plaćamo te službe da rade u javnom interesu što mi nikako ne dovodimo u pitanje. Dakle, ako je neko prekršio pravilo i izašao iz datih gabarita za korištenje javne površine treba biti kažnjen i sankcionisan. U ovom spornom slučaju za koji smo optuženi mi mali privrednici, istina je potpuno drugačija; mi nismo ti koji smo mjerili i izdavali dozvole za izmjerenu javnu površinu.

Informacija u kojoj odgovorne lokalne vlasti kažu da smo mi nelegalno izmjerili sporne bašte je potpuno netačna. Ponavljamo, mi ne mjerimo nego u okviru izmjerene i iscrtane površine postavljamo svoje bašte. Mjere i iscrtavanje rade općinske i komunalne službe koje su opet za svoj rad odgovorne kantonalnim pretpostavljenim službama.

Na toj liniji između općina i Kantona ne postoji kvalitetna komunikacija koja bi uskladila ova pravila i poredala način inspekcije. Umjesto što su u jeku turističke ljetne sezone osramotili i nas i sebe i ovaj grad svojim policijskim metodama tretiranja ugostitelja i drugih privrednika, oni su trebali prvo obaviti konsultacije sa općinom i utvrditi zbog čega je stanje na terenu takvo kakvo jeste. Poslije toga su se profesionalno i kako bilo koji drugi servis nalaže trebali obrati nama i upoznati nas sa situacijom u kojoj smo se svi zajedno našli.

Ono sto su oni uradili je krajnje bahato i neodgovorno prema onima koji itekako učestvuju u razvoju i kreiranju naše sredine. Podijelili su nam ultimatume i zaprijetili sankcijama bez prethodnog razjašnjenja i kvalitetne komunikacije koja je morala prethoditi.

Mi, ugostitelji i mali privrednici iz asocijacije u osnivanju, ne sporimo svoje obaveze i dužnosti prema državi i javnoj površini, ali zahtijevamo od uspavanih i krajnje bahatih lokalnih organa uprave iz općina i kantona da konačno počnu transformaciju u kvalitetan i koristan servis pravnih subjekata te svih građana Sarajeva", stoji u njihovom saopćenju.