BiH
7

Policijski službenik SIPA-e imenovan za oficira za vezu u Parizu

FENA
U skladu sa sporazumom između Bosne i Hercegovine i Francuske, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), uz prethodnu saglasnost Ministarstva sigurnosti BiH, imenovala je policijskog službenika koji će imati ulogu oficira za vezu između policije Francuske i Državne agencije za istrage i zaštitu.

Imenovani oficir za vezu, policijski službenik SIPA-e, u francuskoj policijskoj prefekturi u Parizu otpočeo je sa radom 3. februara.

Imenovanje oficira za vezu ima za cilj jačanje međunarodne policijske saradnje i unapređenje razmjene informacija između zemalja. Ovim će se, također, olakšati rad francuske policije u oblasti borbe protiv delikvencije na javnim mjestima, posebno onih oblika koji se odnose na krađe u sredstvima javnog prevoza u Parizu u koje su jednim dijelom uključeni i bh državljani, saopćeno je iz SIPA-e.

Sličnu praksu Francuska je primijenila i sa drugim zemljama jugoistočne Evrope, što se pokazalo izuzetno djelotvornim, navodi se u saopćenju i dodaje da je ovo nastavak veoma uspješne saradnje između Državne agencije za istrage i zaštitu i Službe za unutrašnju sigurnost Ambasade Republike Francuske u BiH.