Vlada USK nije reagovala
14

Policijski službenici održali protestni skup u Bihaću, traže povećanje osnovice

M. N.
Sindikat policije Unsko-sanskog kantona održao je protest zbog nepovoljnijeg položaja u odnosu na druge radnike koji primaju platu iz budžeta ovog kantona. Policijskim službenicima je osnovica za obračun plate 280 KM, dok je kod ostalih korisnika istog budžeta ta osnovica 302 KM.

S obzirom da nije došlo do dogovora u proteklom periodu danas je u Bihaću održan protestni skup.

Podršku ovom protestu dala je Unija samostalnih sindikata policije Federacije Bosne i Hercegovine, čije je predsjednik Mirza Hadžiabdić, koji je prilikom obraćanja učesnicima protesta naglasio da se očigledna nepravda koja se čini prema policijskim službenicima mora ispraviti, te pozvao Vladu USK da iznađu rješenje za ovaj problem, te sa predstavnicima Sindikata usaglase implementaciju tog rješenja.

"Žalosna ja činjenica da se policijski službenici za bolji status i ravnopravan tretman poslodavca u pogledu visine osnovice moraju boriti na ovakav način, organizujući proteste, pored svih izazova sa kojim se susreću, posebno u pogledu migrantske krize kojoj smo svjedočili na području ovog kantona", kazao je Hadžiabdić.

Sindikalne predstavnike i članove je pozvao na međusobno jedinstvo, solidarnost, podršku i razumijevanje, te najavio mogućnost organizacije novog protesta na kojem će učešće uzeti svih sedam članica Unije samostalnih sindikata policije Federacije Bosne i Hercegovine koji okupljaju policijske sindikate iz šest kantona Federacije i Sudske policije.

Naglašena je i mogućnost pokretanja tužbi zbog nezakonitog obračuna naknade za minuli rad koji se policijskim službenicima u ovom kantonu ne obračunava u skladu sa važećim zakonskim propisima.