{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Policijski sindikati sutra na sastanku s federalnim vlastima: Očekujemo bolje uslove penzionisanja

14.11.2017. u 15:28
362
15
Policijski sindikati sutra na sastanku s federalnim vlastima: Očekujemo bolje uslove penzionisanja
362
Policijski sindikati sutra na sastanku s federalnim vlastima: Očekujemo bolje uslove penzionisanja
Mirza Hadžiabdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predstavnici sindikata policije u Federaciji BiH i Kantonu Sarajevo sastat će se sutra s federalnim premijerom Fadilom Novalićem i federalnim ministrima Aljošom Čamparom i Veskom Drljačom, nakon što su zatražili sastanak o rješavanju svog statusa prilikom penzionisanja.
Sindikalci su tražili sastanak zbog novog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju u FBiH kojim se, kako navode, najavljuje da će jedino smanjenje primanja po osnovu penzije imati policijski službenici koji su u penziju otišli prema ranije važećim propisima u ovoj oblasti, kao i oni policijski službenici koji bi pravo na penziju ostvarili prema de lege ferenda propisu.

Mirza Hadžiabdić, član Upravnog odbora Unije samostalnih sindikata policije FBiH i predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo, kazao je za Klix.ba da su na sastanak pozvali predsjedavajućeg Zastupničkog doma, predsjedavajuću Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, federalnog premijera Fadila Novalića i ministre Čamparu i Drljaču.

"Imamo informaciju da će na sastanku prisustvovati i direktor federalnog Zavoda PIO/MIO. Mi se nadamo da ćemo postići određenu saglasnost da Vlada Federacije BiH prihvati amandman koji smo mi predložili", kazao je Hadžiabdić.

Sindikalci navode kako potpuno razumiju i uvažavaju trenutnu finansijsku situaciju u Zavodu PIO, ali da zakonsko rješenje nije prihvatljivo, kako za aktivne policijske službenike, tako ni za one koji su pravo na penziju ostvarili u proteklom periodu i to iz niza razloga koje su nabrojali u svom dopisu upućenom premijeru Novaliću i ministrima Čampari i Drljači.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara je sa sindikalcima i jutros održao sastanak na kojem je razgovarano o novom Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: