U proteklih 20 dana
46

Policijski komesar MUP-a KS: Stopa kriminaliteta u padu, ali više prekršaja

Dž. P.
Policijski komesar Nusret Selimović (Foto: MUP KS)
Policijski komesar Nusret Selimović (Foto: MUP KS)
U periodu od proglašenja stanja prirodne nesreće uzrokovane pandemijom koronavirusa policija KS je izvršila preko 20.000 kontrola po osnovu svih donesenih naredbi.

"To je ogroman posao koji je stavljen kao dopunski zadatak policiji, ali nema sumnje da će sve postavljene zadatke MUP KS i Uprava policije na najefikasniji način sprovesti u djelo", naglasio je komesar Nusret Selimović.

On je napomenuo da je konačno zaokružena pravna procedura za prekršitelje samoizolacije koji predstavljaju ogroman rizik za sve građane KS. Jedna takva osoba je uz pratnju policije i u vozilu Hitne pomoći prevezena i prinudno izolovana u namjenskim prostorijama Studentskog doma na Bjelavama. U karantinu na Bjelavama trenutno se nalazi 86 naših sugrađana koji su se vratili iz Švedske, Francuske i Italije.

"Prema dostavljenim preciznim uputama, prema svim osobama koja krše izolaciju mi ćemo provoditi mjere smještaja u prinudnu izolaciju. Ove objekte osiguravaju policijski službenici i zaštitarska agencija koja se brine za red i mir unutar samih prostorija", rekao je Selimović.

Kontinuirano se poduzimaju aktivnosti na samozaštiti policijskih službenika zbog opasnosti koju bi izazvala pojava zaraze među pripadnicima MUP-a KS.

Nabavljeno je dovoljno zaštitne opreme, svaki policijski službenik je, pored maske i rukavica, zadužio i vizir koji predstavlja dodatnu zaštitu policajaca. Redovno se vrši dezinfekcija svih prostorija i vozila koja koriste i policijski i državni službenici u MUP-u KS, napominju iz MUP-a KS.

Svega je šest policijskih službenika, na osnovu usmene preporuke nadležnih epidemioloških službi, trenutno u samoizolaciji u svojim kućama.

Kako je naglasio komesar, u proteklih 20 dana stopa kriminaliteta je u značajnom padu. Takođe je u padu i broj saobraćajnih nesreća. U povećanju su prekršaji, koji su posljedica neprovođenja naloženih mjera vezanih za suzbijanje zaraze koronavirusom.

Zabilježena su i dva pokušaja ubistva, na područjima općina Novi Grad i Novo Sarajevo. Oba događaja su, s policijskog aspekta, rasvijetljena i zadokumentovana. Osumnjičeni su uhapšeni i dalja procedura se nastavlja u kantonalnom Tužilaštvu.