Danas sjednica
219

Policijski komesar Kantona Sarajevo će biti Halač, Hrvat ili Halilović

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Iako se prvobitno mislilo da se za izbor policijskog komesara MUP-a KS prijavilo pet osoba, do predviđenog roka su stigle samo tri. Novi komesar će ponovo biti iz Uprave policije KS.

Nezavisni odbor za izbor i imenovanje komesara MUP-a KS zasjeda danas i razmotrit će prijave Mevludina Halilovića koji trenutno obnaša funkciju v. d. komesara, načelnika Sektora kriminalističke policije MUP-a KS Džafera Hrvata i načelnika Prve policijske uprave (PU) Fahrudina Halača.

Nakon što se utvrdi regularnost prijava, izvršit će se rangiranje kandidata i odrediti termini za razgovore s njima gdje će predstaviti svoj plan rada i odgovarati na pitanja.

"Nažalost nismo imali prijavljenih kandidata iz drugih policijskih agencija. Mi moramo ispoštovati zakon, ali ovako se vrte uvijek ista imena. S aspekta sigurnosti i sigurnosnih izazova mislim da ovo nije dobro rješenje. Predlagali smo Vladi i Skupštini KS izmjene zakona i sada je u izradi nacrt. Stavili smo primjedbe jer nisu dobro definisane neke stvari kao i naše nadležnosti", rekao je za Klix.ba Samir Čorbo, predsjednik Nezavisnog odbora za izbor i imenovanje komesara MUP-a KS.

Nakon što se završi sva procedura, Nezavisni odbor šalje imena prvoplasiranog i drugoplasiranog kandidata Vladi KS koja imenuje komesara.

Do sada su dužnost komesara obnašali Tomislav Jurić, Himzo Selimović i Vahid Ćosić, a aktuelni v.d. komesar je Mevludin Halilović.