BiH
0

Policijska kamera zaustavila divljanje vozača

Sarajevo-x.com
Prva kamera koja bilježi saobraćajne prekršaje vozača postavljena je prošle godine na Bulevaru Meša Selimović kod RTV Doma u Sarajevu. Sada već postoji pet kutija za video nadzor, a lokacija kamere se mijenja. Petar Franjić, komandir Saobraćajne policije u MUP-u KS, u razgovoru za Sarajevo-x.com govori o smanjenju prekršaja nakon postavljenja kamere.

U glavnom bosanskohercegovačkom gradu postavljeno je pet kutija u kojima se nalazi video nadzor za kontrolu saobraćaja, odnosno kontrolu poštivanja najveće dozvoljene brzine i svjetlosne signalizacije. Kamera se prebacuje sa jedne lokacije na drugu, a najduže je stajala u kutiji kod RTV Doma u pravcu prema Nedžarićima.

"Kod RTV Doma kamera je stajala pet mjeseci a sada se nalazi na Stupu, na semaforu ispod nadvožnjaka u pravcu prema Ilidži. Pored ove dvije lokacije, u gradu postoje još tri lokacije na kojima su postavljene kutije za video nadzor. Mi lokaciju kamere mijenjamo u različitim vremenskim periodima“, kazao je za naš portal Petar Franjić, komandir Saobraćajne policije u MUP-u Kantona Sarajevo.

Kutije se nalaze na raskrsnici ulice Maršala Tita i Kulovića, u Dalmatinskoj ulici, na raskrsnici ulice Zmaja od Bosne i Hamdije Čemerlića, na raskrsnici ulice Džemala Bijedića i Nikole Šopa i na raskrsnici ulice Lukavička cesta i Janka Julovića.

Saobraćajna policija radi sa jednom kamerom koja se stalno prebacuju u kutije na navedenim lokacijama. Prvi rezultati postavljanja ovakve kontrole saobraćaja jeste manji broj saobraćajnih nezgoda.

"Prva dva mjeseca nakon što je postavljena kamera kod RTV Doma kamera je registrovala od 100 do 120 saobraćajnih prekršaja dnevno. Od kada je javnost upoznata sa postojanjem kamere na tom mjestu, broj saobraćajnih prekršaja drastično se smanjio. Tako da sada bilježimo od 10 do 15 prekršaja dnevno, što prekoračenja dozvoljene brzine, što prolazaka kroz crveno“, objasnio je Franjić.

S obzirom na smanjen broj saobraćajnih prekršaja i nesreća, Franjić je kazao da će Saobraćajna policija MUP-a KS nastojati da dobije još dvije kamere za gradsku upotrebu i dvije koje bi postavili izvan grada.

"Nadamo se da će Vlada KS odobriti sredstva za kupovinu još dvije kamere za grad i dvije koje bismo postavili izvan grada, odnosno na zapadni izlaz iz grada prema Mostaru i na autoputu Sarajevo – Visoko“, dodaje Franjić.

U razgovoru za naš portal Franjić je naglasio da ovaj način kontrole saobraćaja smanjuje mogućnost korupcije među policajcima jer je svaki prekršaj dokumentovan i za njega se mora izdati zakonit nalog.

"Došlo je do značajnog smanjenja nesuglasica između vozača i policajaca jer postoji dokaz o prekršaju tako da nema mjesta prepirkama“, kazao je Franjić