BiH
0

Policijska akademija FMUP-a obilježila 11 godina postojanja

Sarajevo-x.com
U prostorijama Policijske akademije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, danas je obilježena 11. godišnjica postojanja ove školske ustanove.

„Policijska akademija Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova jedna od najvažnijih institucija u našem policijskom sistemu. Ovdje se gradi i provodi suštinska reforma policije. To je reforma poimanja uloge i zadaće policajca, to je reforma policijske filozofije u radu, to je reforma policijske misli. Nova zadaća policije u modernim okvirima je jačanje osjećaja sigurnosti građana. To je više od puke intervencije i ovladavanja tehnikama hapšenja, više od puke istrage i podnošenja izvještaja o počinjenom krivičnom djelu. To je najprije pozitivan i proaktivan stav i odnos prema građanima kojima policija služi“, istakao je Muhidin Alić, federalni ministar unutrašnjih poslova, koji je svim uposlenicima čestitao godišnjicu.

Ministar je dodao da je od 2006. godine do danas u rekonstrukciju ove institucije uloženo gotovo 1.700.000 KM, a u potrebnu opremu gotovo 700.000 KM.

„U 2010. godini planiramo investirati dodatnih 1.050.000 KM, , a u rekonstrukciju 1.100.000 KM . Već na prvi pogled, dolazeći ovamo, mogli ste vidjeti neke od rezultata tog djelovanja. Ono što niste vidjeli, a što znaju i mogu vam pričati samo polaznici ove akademije, je rad naših vrijednih i marljivih uposlenika, bez čije aktivne uloge i entuzijazma, sve to ne bi bilo moguće. Zato ćemo se danas zahvaliti nekima od njih a sve druge potaći da istraju u radu i djelovanju na izgradnji moderne i profesionalne policije kojoj težimo“, kazao je ministar Alić.

Federalni premijer Mustafa Mujezinović, prisutnim je čestitao godišnjicu, uz želju da i u narednom periodu nastave sa radom i da postižu rezultate kakve su postizali do sada u školovanju policijskih kadrova.

Direktor Policijske Akademije FMUP-a Taib Spahić, pojasnio je da je Policijska akademija FMUP-a formirana donošenjem izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH, a sa svojim radom u skladu sa novim konceptom jednogodišnje policijske obuke otpočela je u oktobru mjesecu 1998. godine. Policijska akademija predstavlja kontinuitet svijetle tradicije dotadašnje četverogodišnje Srednje policijske škole koja je formirana daleke 1070. godine.

„Proteklih 11. godina, uz podršku domaćih struktura vlasti, a u početku najviše uz pomoć međunarodnih organizacija, Policijska akademija se ubrzo razvijala u modernu instituciju za obuku policije. Razvoj policijske akademije i reforma policijske obuke odvijali su se u uslovima složenih političkih paradigmi i uz pomoć i jako prisustvo međunarodnih organizacija“, kazao je direktor Spahić.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Muhidin Alić, danas je uručio i nagrade i zahvalnice zaslužnim službenicima Policijske akademije FMUP-a koji su u proteklih 11 godina dali veliki doprinos u razvoju ove školske ustanove.

Nakon svečane ceremonije odigrana je i revijalna utakmica između predstavnika Policijske akademije FMUP-a i Sportskog društva „Guber“ iz Srebrenice. (KRAJ).