BPS
0

Policiji dati široka ovlaštenja

FENA
Bosanskopodrinjska stranka - Sefer Halilović tražit će donošenje zakona kojim bi za nelegalno nošenje oružja bila predviđena zatvorska kazna u trajanju od dvije godine, bez prava na pomilovanje, a ne kao što se sada u praksi vrlo često izriče uvjetna presuda.

Također, ova stranka najavljuje da će se zalagati da se policiji daju jako široka ovlaštenja, čak i do mjere nekadašnje milicije, ali i da im se odrede rigorozne kontrole, kako bi se eventualne zloupotrebe službenog položaja kažnjavale najtežim sankcijama - gubitkom posla i krivičnim gonjenjem.

U BPS-Sefer Halilović ističu da je talas nasilja u BiH koji je izazvao ogromnu nesigurnost i nezadovoljstvo u bh. društvu nametnuo potrebu za donošenjem novih zakona i mjera koji bi drastično povećali sigurnost bh. građana.

-Smatramo da bi se za ubice nevinih žrtava trebale izreći kazne doživotnog zatvora bez prava na pomilovanje, jer eventualnim njihovim blagim kažnjavanjem otvorit će se prostor da počinu ista ili još monstruoznija teška krivična djela, smatraju u ovoj stranci.