Uroš Pena nakon akcije
0

"Policije u BiH ne sarađuju nego rade zajedno"

SRNA
Uroš Pena
Uroš Pena
Direktor Policije Republike Srpske Uroš Pena rekao je da je uloženo mnogo energije u planiranje i sprovođenje policijskih akcija protiv dilera drogom u BiH, pod nazivom "Raduša" i "Delfin", koje traju od početka godine i koje su u završnoj fazi, te istakao da policije u BiH ne sarađuju nego rade zajedno.

On je najavio da će u okviru policijskih akcija "Raduša" i "Delfin" danas biti pretreseno oko 40 lokacija i uhapšeno još lica.

Pena je podsjetio da je u okviru ovih akcija juče pretreseno 15 lokalcija i uhapšeno 11 lica, te da je zaplijenjena određena količina narkotika, falsifikovane dokumentacije, pečata i druge opreme. 

"Što se tiče koordinacije to nije strana pojava. Mi u BiH ne sarađujemo, mi radimo zajedno. Nivo saradnje smo davno prevazišli, a ovo su zejedničke aktivnosti koje su provedene na teritoriji cijele BiH, a u prvom redu na osnovu plana i pod rukovodstvom Policije RS, kao najjačeg kapaciteta u BiH", rekao je Pena.  

Iz MUP-a RS danas je saopšteno da je u velikoj policijskoj akciji protiv dilera drogom u BiH uhapšeno 11 lica među kojima i jedan pripadnik Granične policije.

Akcije nazvane "Delfin" i "Raduša" usmjerene su na razbijanje organizovanih kriminalnih grupa na području koje pokrivaju Centar javne bezbjednosti Bijeljina i Policija Brčko distrikta a izvode se po naredbama Okružnog suda u Bijeljini i Osnovnog suda Brčko distrikta.        

Akcija je počela juče pretresom na 15 lokacija, a pronađeno je više od 190 grama heroina, 478 grama kokaina, određena količina marihuane i više od 320 tableta sa narkotičkim svojstvima, kao i 3.400 evra i 4.500 KM za koji se pretpostavlja da potiču od izvršenja krivičnih djela trgovine drogom.
Policija je pronašla i oružje i municiju, precizne vage, kao i dokumentaciju i pečate za koje se pretpostavlja da su korišteni za falsifikovanja.

U akcijama "Delfin" i "Raduša" učestvuju pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP-a RS, CJB Bijeljina, CJB Doboj, CJB Banjaluka, CJB Trebinje, Policije Brčko distrikta, MUP-a HNK i Policijske uprave Čapljina.