BiH
0

Policije oba entiteta nedovoljno nacionalno izbalansirane

FENA
Policijske strukture u oba bh. entiteta nedovoljno su nacionalno izbalansirane i potrebno je iznaći model koji će doprinijeti ravnopravnijem zastupanju predstavnika svih naroda u policijama, saglasili su se danas u Banjoj Luci ministri unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo i Federacije BiH Muhidin Alić.

Muhidin Alić kazao je da školovanje deficitarnih kadrova više nije dovoljno da bi se riješio taj problem te da bi jedan od načina rješenja problema bio razmjena kadrova među entitetskim policijama.

„Sada imamo na prostoru RS-a i FBiH dovoljno pripadnika policije, ali nemamo dovoljan broj pripadnika određenih nacionalnosti. Školujući kadrove mi trošimo novce, a već imamo određene kategorije školovanih i iskusnih kadrova. Vidjet ćemo i tražit ćemo načine da na tom metodu radimo“, kazao je Alić i dodao da će se u budućnosti taj i sve drugi metodi razrađivati da bi popravili nacionalni debalans.

Na sastanku je zaključeno i da je međuentitetska policijska saradnja i više nego dobra i da tako treba nastaviti kako bi građani stekli povjerenje u policijske strukture.

Ministar Čađo je komentirajući aktuelnu političku situaciju rekao da ona za sada nije utjecala na pogoršanje sigurnosti u RS-u te dodao da će MUP RS-a energično preduprijediti svako moguće narušavanje sigurnosti građana.

„Naravno da određene stvari koje se dešavaju, kompliciraju ukupnu situaciju. Želim da svima onima koji ovo smatraju pogodnostima ili prilikom da u destruktivnom smislu iskoriste, nedvosmisleno, javno i jasno poručim da MUP ispunjavajući svoju zakonsku ulogu neće to dopustiti, dakle nijedan oblik nasilja, bilo kakvog vandalskog i sličnog ponašanja“, naglasio je ministar unutrašnjih poslova RS-a.

Ministri su kazali i da daju podršku nastavku procesa reformi policijskih struktura u BiH.