Kontrole se nastavljaju
96

Policija zatekla 116 migranata u Općini Stari Grad, prevezeni u kasarnu Ušivak

A. B.
Policijska uprava Stari Grad danas je izvršila provjeru i kontrolu boravka migranata na području ove općine i u nekoliko objekata su zatekli 116 osoba koje su potom prevezli u kasarnu Ušivak.

Iz Općine Stari Grad su naveli da je na njenom području prethodnih nekoliko dana primjećeno da se migranti slobodno kreću i ne pridržavaju mjera ograničenog kretanja.

"S obzirom da je Federalni štab civilne zaštite donio mjeru kojom je zabranjen izlazak i posjeta svih migranata u izbjegličko-prihvatnim centrima, privremenim prihvatnim centrima i azilantskom centru na području FBiH, u Starom Gradu su danas poduzete aktivnosti po tom pitanju, prvenstveno kako bi se zaštitili građani, ali i sami migranti od mogućnosti širenja zaraze", naveli su.

Policijskom kontrolom je utvrđeno je da se migranti nalaze na nekoliko lokacija pansiona, ugostiteljskih objekata, hostela, motela i privatnih kuća u Starom Gradu.

Prema informacijama sa terena, migranti su danas zatečeni na Baščaršiji u objektima: pansion "Lion", Hostel "For me", hostel "Sebilj" i na lokaciji Koturova 2 u kojoj osoba Emir Karić ima registrovanu ugostiteljsku djelatnost i zakupac je općinskog poslovnog prostora.

"Ta osoba je nadležnoj općinskoj Službi za privredu tvrdila da su migranti ušli u prostor bez njegovog znanja, dok je iz Prve PU potvrđeno da nisu zaprimili nikavu prijavu o tome. Osim toga, na mjestu događaja policija nije utvrdila tragove provale niti oštećenja, a sve upućuje na to da je zakupac poslovnog prostora dozvolio boravak migrantima s obzirom na to da su tu bili postavljeni kreveti za spavanje", rekli su iz Općine Stari Grad.

Naglasili su da će se aktivno raditi na suzbijanju ovakvih pojava, a zakupci kod kojih se utvrde zloupotrebe neće biti obuhvaćeni mjerama olakšica za zakup, kao ni bilo kojih drugih, te će se tražiti da budu zakonski sankcionisani.

Na osnovu ranije izvršene policijske kontrole migranti su evidentirani i u sljedećima objektima UG "Tunel", UG "Caffe 32", Hostel "Barcelona", Hostel "Ljubičica", Motel "Mejdan", Hostel "Like", te dvije privatne kuće.

"Zajedno ćemo s pripadnicima Prve PU nastaviti akciju kontrole i provođenja migranata u Kasarnu Ušivak s ciljem zaštite građana, ali i samih migranata da bi se njihovo kretanje svelo na najmanju moguću mjeru kako bi se spriječilo širenje virusa. Općina poziva građane koji imaju saznanja o ovakvim zloupotrebama da jave Operativnom centru na broj 033 282 336 ili na viber broj inspekcije 061 225 800", poručili su iz Općine Stari Grad.