Sindikat ostaje pri svome
42

Policija zabranila protestni skup zdravstvenih radnika u Mostaru, dozvoljena im šetnja

G. Š.
Arhivska fotografija sa potesta zdravstvenih radnika ispred Vlade HNK (Foto: G. Š./Klix.ba)
Arhivska fotografija sa potesta zdravstvenih radnika ispred Vlade HNK (Foto: G. Š./Klix.ba)
Zdravstveni radnici u Mostaru su najavili za sutra protestni skup ispred Vlade HNK kako bi iskazali nezadovoljstvo ignorantskim ponašanjem po pitanju njihovih radnih prava i rješavanja kolektivnog ugovora, ali im je policija zabranila taj vid sindikalne borbe.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona je na svojoj službenoj stranici objavilo saopćenje o zabrani protestnog okupljanja u kojem navodi da je Nezavisni Sindikat zaposlenika SKB Mostar uputio obavještenje MUP-a HNK i Vladi HNK o organizovanju protestne šetnje i protestnog skupa od Španjolskog trga do zgrade Vlade HNK.

Istaknuto je kako su zdravstveni radnici najavili okupljanje za sutra u 9:30 sati ispred zgrade Gimnazije na Španskom trgu uz obrazloženje o zabrani protestnog okupljanja ispred Vlade HNK.

"Na osnovu Odluke da se skupovi mogu održavati na mjestima koja su određena Zakonom, navedeni protestni skup nema potrebno odobrenje od grada Mostara i PU Mostar. Policijski službenici PU Mostar preduzet će sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti da sačuvaju javni red i mir jer šetnja se ne može zabraniti", navode iz MUP-a HNK.

Ističu da će tokom šetnje, policijski službenici popratiti zaposlenike SKB Mostar u cilju sprečavanja narušavanja javnog reda i mira.

Inače, gradska vlast Mostara je 2014. godine, nakon velikih protesta u Federaciji BiH i paljenja zgrada javnih institucija u Mostaru donijela odluku da se protestni skupovi u tom gradu mogu održavati samo na Kantarevcu i u Sjevernom logoru.

Međutim, član Reprezentativnog sindikata SKB-a Mostar Dalibor Vuković tvrdi da Sindikat nije dobio nikakav službeni akt o zabrani protestnog okupljanja i saopćenje MUP-a smatra apsurdnim.

"To je vrlo neozbiljno. Vidi se da Vlada HNK vrši pritisak na MUP da reaguje tako kako reguje. Činjenica je da se ne može preko Web stranice obavještavati nijedan pravni subjekt ili bilo koja organizacija ili građanin o nekoj zabrani. Dakle mi od MUP-a očekujemo službeni akt za zabranu, ako je zabranjeno, da je zabranjeno i sa detaljnim obrazloženjem i mogućim pravom žalbe", kazao je Vuković za Klix.ba.

Ističe da je protestna šetnja najavljena za sutra u 9:30 sati od Španskog trga do zgrade Vlade HNK, gdje se planira održati protestno okupljanje u 10 sati, te da će zdravstveni radnici svoj plan sprovesti ako iz MUP-a ne dobiju blagovremeno službeni akt o zabrani za održavanje protesta sa jasnim obrazloženjem.

"Mi smo uradili sve što je potrebno sa naše strane u zakonskom roku, jer se mi ponašamo u skladu sa zakonom i to očekujemo i od druge strane", poručio je Vuković.

Mogućnost protesta na navedene dvije lokacije Vuković smatra apsurdnim pitajući se, ako se sada vladajuće strukture opredjeljuju držati odluke iz 2014. godine zašto se nije poštovala sve protekle godine.