MUP KS
0

Policija za pooštren zakon o nošenju oružja

FENA
Policija je voljna da bude pooštren zakon koji se odnosi na nelegalno nošenje oružja, rečeno je u petak agenciji Fena iz Kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova u Sarajevu povodom ubistva mladića Amara Mistrića.

U postojećem zakonodavstvu, a ono je u Bosni i Hercegovini u ovoj oblasti na nivou kantona, zaprijećena kazna za nelegalno nošenje oružja je dvije godine zatvora, rečeno je također iz ovog ministarstva.

U Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova ističu da policija već tri godine ukazuje na potrebu donošenja zakona o oružju na državnom nivou radi koordinacije aktivnosti.

Iz Federalnog MUP-a je bilo i inicijativa da se na duži rok, na deset godina naprimjer, potpuno zabrani izdavanje oružja građanima, osim onima kojima je oružje neophodno u poslu ili u određenim aktivnostima kao što je lovačka.

Amar Mistrić (23) ubijen je prije dvije noći u Sarajevu. Radeći u jednom kafeu, on nije htio u kasnim noćnim satima uslužiti pićem nekoliko mladića zbog čega su mu oni oduzeli život pucnjem iz pištolja.