Posjetit će škole
67

Policija upozorava: Učenici nisu svjesni da je lažna dojava o bombi kažnjivo djelo

Klix.ba
Srednja elektrotehnička škola (Foto: D. S./Klix.ba)
Srednja elektrotehnička škola (Foto: D. S./Klix.ba)
Nakon 20 dojava o postavljenoj bombi u srednjim školama u Sarajevu Uprava policije Kantona Sarajevo završila je plan aktivnosti i postupanja kojim nastoji upozoriti učenike, roditelje i nastavnike na posljedice lažnih dojava o bombama.

Glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Suvada Kuldija govori nam kako će sarajevska policija djelovati represivno u rasvjetljavanju slučajeva o lažnim dojavama o bombama, a fokus svih aktivnosti je na porodici.

"Naša djeca uopće nisu svjesna da lažna dojava o bombi ima svoje posljedice i da je to kažnjivo djelo. Mi ih upozoravamo kako su to krivična djela te da takvo ponašanje nije dobro za naše društvo", ističe Kuldija.

Sarajevski policajci će zajedno s predstavnicima Ministarstva obrazovanja KS narednih dana krenuti u obilazak srednjih škola u KS gdje će razgovarati s učenicima i nastavnicima. Ministarstvo obrazovanja KS će sačiniti plan posjete školama po prioritetima.

Kuldija podsjeća kako lažne dojave o postavljenim bombama mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnih djela iz člana 347., 323. i 183. KZ FBiH (lažno prijavljivanje, izazivanje opće opasnosti i ugrožavanje sigurnosti) za koje su predviđene krivičnopravne sankcije od novčane kazne do kazne zatvora do pet godina.

Podsjećamo, pripadnici MUP-a KS priveli du dosad četiri osobe koje se sumnjiči za lažne dojave u sarajevskim školama tokom proteklih desetak dana. Tri osobe su salušane, a jedna je uhapšena i zadržana u Jedinici za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a KS.