Žalbe stigle zadnji dan
86

Policija u Zeničko-dobojskom kantonu do daljnjeg bez novih uniformi i obuće

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Zbog žalbe koja je stigla od potencijalnog ponuđača dan uoči otvaranja ponuda, policija u Zeničko-dobojskom kantonu još neće dobiti nove uniforme niti obuću.
Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su nam kazali da su u 2024. godini planirana sredstva u iznosu od 5 miliona KM sa PDV-om za nabavku novih policijskih uniformi i obuće te da je u skladu s tim na portalu Agencije za javne nabavke 8. februara 2024. godine objavljeno obaviještenje o nabavci uniformi, a osam dana poslije i obaviještenje za nabavku obuće.

"U predmetnim postupcima nabavke na tendersku dokumentaciju izjavljeno je više žalbi za nabavku uniformi i obuće, od čega je većina žalbi odbijena kao neosnovana, neblagovremena ili iz drugih razloga. Najveći problem predstavlja činjenica da potencijalni ponuđači žalbe izjavljuju pred istek roka za otvaranje ponuda, obično dan ranije pred zakazano otvaranje ponuda i time blokiraju postupak na minimalno mjesec i po dana", kazali su nam iz MUP-a ZDK.

Dodali su da je 19. juna bilo zakazano otvaranje ponuda za nabavku uniformi, a 21. juna otvaranje ponuda za nabavku obuće.

"Međutim, isto nije održano iz razloga što su po jedan od potencijalnih ponuđača uložili žalbe dan ranije u odnosu na zakazano otvaranje ponuda. Postupak nabavke uniformi i obuće obustavljen je do donošenja rješenja od strane Ureda za razmatranje žalbi BiH", poručili su iz MUP-a ZDK.

Inače, policiji u Zeničko-dobojskom kantonu rebalonsom budžeta opredijeljeno je novih 788.000 KM za kapitalna ulaganja Uprave policije ZDK.

Sredstava su planirana za nabavku HD auto kamera za službena vozila Uprave policije i to u iznosu od 300.000 KM, dva terenska vozila za potrebe specijalne policije u iznosu od 288.000 KM te za specijalne dronove sa termalnim kamerama u iznosu od 200.000 KM.