Nema budžeta
3

Policija u USK najavila štrajk upozorenja, nezadovoljni i ostali budžetski korisnici

Piše: M. Ć.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uposlenici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona održat će u petak, 31. marta, štrajk upozorenja zbog činjenice da Skupština USK nije usvojila budžet za 2017. godinu, ali i zbog postojanja realnih mogućnosti da budžet ne bude usvojen ni do kraja mjeseca.

S obzirom na to da Unsko-sanski kanton još nema usvojen budžet za 2017. godinu, a odluka o privremenom finansiranju na osnovu koje se isplaćuju plate budžetskim korisnicima prestaje 31. marta, to znači da će sve finansijske transakcije iz budžeta od 1. aprila biti onemogućene.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova USK najavili su za petak jednosatni štrajk upozorenja kako bi izvršili svojevrsni pritisak na zastupnike u Skupštini.

"Održat ćemo štrajk upozorenja u petak u vremenu od 10:30 do 11:30, s ciljem osvješćenja svih institucija i političkih stranaka koje mogu djelovati na budžet i na izvršnu i zakonodavnu vlast, da shvate ozbiljnost situacije i da svoje međusobne rivalitete ostave iza sebe te da ne blokiraju sistem. Mi građani kantona smo birali te ljude i zbog toga imamo pravo da dignemo svoj glas", kazao je za Klix.ba Mahmut Alagić, predsjednik Sindikata policije USK.

On ističe da bi neusvajanjem budžeta došlo do kolapsa u funkcionisanju Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Imat ćemo situaciju da se neće isplaćivati plate i sve naknade koje prate funkcionisanje ministarstva, kao i svi računi i troškovi bez kojih mi ne možemo funkcionisati, kao što su točenje goriva, nabavka određene opreme i svega ostalog. To je korak unazad i loša poruka svima nama koji se borimo za uspostavu zakona i postizanja što boljih rezultata kada je riječ o sigurnosti građana", ističe Alagić.

On napominje i zahtjeve prema izvršnoj vlasti koji se tiču definisanja visine osnovice, isplate naknada iz 2016. godine, prijevoza, otpremnina, umrlina i brojnih drugih stvari. Kaže i da policija u Unsko-sanskom kantonu koristi uniforme stare šest godina koje se doslovno raspadaju.

Nezadovoljni i radnici obrazovanja, zdravstva i poljoprivrednici

Nezadovoljni su i u Sindikatu obrazovanja.

"Mi ćemo sačekati da vidimo šta će se dogoditi do 31. marta, a nakon toga ćemo odlučiti u koju aktivnost sindikalne borbe ćemo krenuti", kazala nam je Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja USK.

Prema njenim riječima, budžetski korisnici u Unsko-sanskom kantonu posljednju platu su dobili za mjesec januar.

"Od 1. aprila prestaje privremeno finansiranje, bez obzira na to šta je isplaćeno, a šta nije, tako da mi nakon toga nećemo moći dobiti ni platu za februar i mart, a nakon toga i sve ostale", ističe Hadžić.

Svoj glas već ranije su iznijeli i iz Sindikata zdravstvenih radnika koji su pomenuli mogućnost reaktivacije generalnog štrajka ukoliko budžet ne bude usvojen, a nezadovoljstvo su iskazali i poljoprivrednici ističući da neće moći dobiti poticaje bez usvajanja budžeta.

Podsjećamo, aktuelna Vlada Huseina Rošića (SDA) već je mjesecima na klimavim nogama, a posljednjih mjesec dana Vlada je izgubila podršku skupštinske većine, te je trenutni omjer snaga pozicije i opozicije 15:15.

Opozicija nastupa s argumentom da Vlada nema skupštinsku većinu, zbog čega bi trebao da odstupi s dužnosti, dok bi aktuelna "većina" koju čine SDA, SBB, DF i Laburistička stranka mogla imati solidan argument protiv opozicije, ukoliko ona ne podrži budžet, da su uzrok finansijske blokade.

No, Vlada ne želi podnijeti ostavku, a opozicija, prema svemu sudeći, neće podržati budžet po cijenu potpune blokade.