BiH
180

Policija u Sarajevu i danas samo piše upozorenja vozačima koji ne poštuju pravilo par-nepar

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) i danas samo pišu upozorenja vozačima koji se ne pridržavaju sistema u saobraćaju par-nepar, a koji se odnosi na vozače čiji je posljednji registarski broj neparan, potvrđeno je za Klix.ba.

Kako navode iz MUP-a, policija će nastaviti kontrolirati provođenje Odluke Vlade KS o proglašenju epizode "Uzbuna" kojom je predviđeno uvođenje sistema saobraćaja par-nepar te će evidentirati eventualne prekršioce.

"Jučer i danas imamo razumijevanja i tolerancije prema građanima s obzirom na božićne blagdane. Nećemo pisati kazne, samo upozorenja. Ovo važi samo danas, a sutra ćemo imati nove informacije", kazali su nam u MUP-u.

Prema dosadašnjim podacima policije, Odluka o uvođenju pravila par-nepar se uglavnom poštuje.

Policija danas na području Kantona Sarajevo građanima koji ne poštuju navedeno pravilo uvedeno zbog zagađenosti zraka dijeli upozorenja pred kažnjavanje, koja izgledaju kao upozorenje za parking.

Kako je ranije saopćeno iz Ministarstva prostornog uređenja, građenja i okoliša, kazne za pravne osobe koje se ne budu pridržavale odluke o saobraćaju vozila po principu par-nepar iznosit će od 1.000 do 5.000 KM dok će fizičke osobe biti kažnjene novčanom kaznom od 500 do 1.000 KM.