Predstavljeni novi uređaji
0

Policija u RS će vozače testirati i na drogu

SRNA
Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske prezentovali su danas u Banjoj Luci rad mobilnih uređaja za detekciju prisustva opojnih droga u ljudskom organizmu.

Načelnik jedinice za poslove bezbjednosti saobraćaja u Upravi policije MUP-a Republike Srpske Goran Šmitran rekao je novinarima da MUP RS preduzima niz aktivnosti s ciljem poboljšanja bezbjednosti saobraćaja na putevima.

"Jedna od ovih aktivnosti je i nabavka mobilnih uređaja za detekciju prisustva opojnih droga u ljudskom organizmu. Na ovaj način ćemo omogućiti brzo i kvalitetno utvrđivanje prisustva droga kod vozača koji koriste droge", istakao je Šmitran.

Prema njegovim riječima, ovaj uređaj vrši detekciju sedam vrsta droga, a za slučaj kada se utvrdi prisustvo droge kod vozača to jasno označava, dok učesnik u saobraćaju, ako sumnja, ima pravo da traži analizu krvi.

"U slučaju utvrđivanja prisustva droge kod vozača predviđena je zakonska sankcija od 100 KM do 300 KM, dva kaznena boda i jedan mjesec zabrane upravljanja motornim vozilom", napomenuo je Šmitran.

On je istakao da je MUP Srpske nabavio 10 ovakvih uređaja, koji će biti raspoređeni po svim centrima javne bezbjednosti.

Policijski službenici demonstrirali su tehnike za detekciju droga, te izveli i pokaznu vježbu korištenja uređaja za otkrivanje opojnih droga u ljudskom organizmu.

Predmetne aktivnosti temelje se na provođenju Strategije nadzora nad opojnim drogama i suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u Republici Srpskoj i realizaciji Akcionog plana za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga.