Sigurnosne provjere
85

Policija u Prijedoru privela na saslušanje novinare iz Slovenije zbog izvještavanja o kriminalu

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS priveli su danas novinarsku ekipu iz Slovenije u Upravu policije u Prijedoru zbog izvještavanja iz tog grada, a nakon saslušanja pušteni su na slobodu.

Irena Joveva iz slovenske POP TV kazala je za Klix.ba da su u Prijedor došli da provjere informacije u vezi s Dijanom Đuđić koja je navodno posudila veliku količinu novca najvećoj opozicionoj stranci u Sloveniji - Slovenskoj demokratskoj stranci.

"Htjeli smo istražiti da li je to istina, odakle joj novac, ko je ona... Došli smo na njenu adresu, ispred njene zgrade, ali nam niko nije otvarao. Snimali smo okolo, uglavnom ljude iz komšiluka koji su nam dozvolili snimanje. Provjeravali smo ko je Dijana Đuđić. Poslije sat vremana došla je policija i počela da nas ispituje ko smo mi, šta radimo i zašto smo tu. Mi smo im objasnili. Uzeli su nam dokumente i rekli da moramo s njima u policijsku stanicu", kazala je Joveva za Klix.ba.

Kada je pitala zašto, jedan od policajaca joj je rekao da moraju sve provjeriti, jer se nikad ne zna da li ima nekih povezica s terorizmom.

"Ja sam pitala da li su ozbiljni, a oni su odgovorili potvrdno. Rekli su nam da ukoliko ne pristanemo dobrovoljno poći u stanicu, da će nas privesti. Mi smo ih pratili do stanice", rekla je Joveva.

Navela je da je u stanici bilo više policajaca i da su ih zadržali pola sata.

"Ispitivali su nas sve ispočetka, ko smo, šta smo, što smo došli... Objasnili smo sve ponovo. U stanici su nam rekli da su nas priveli zbog prijave građana i da to nema nikakve veze sa sumnjom za terorizam. Nismo dalje htjeli da se raspravljamo", istakla je Joveva.

Prema njenim riječima, kazali su im da nakon toga mogu nastaviti snimati i da su trebali da se prijave.

"Mi smo im rekli da smo na granici prijavili opremu i da nismo znali da trebaju dodatne prijave za snimanje", zaključila je Joveva.

Podsjećamo, slovenski mediji su sinoć objavili da je državljanka BiH iz Prijedora Dijana Đuđić pozajmila 450 hiljada eura na tri rate u tri godine predsjedniku Slovenske demokratske stranke Janezu Janši.