Policija u Mostaru se očitovala o slučaju "Edin Gačić": Pojedinci plasiraju neistine

Klix.ba
14.2.2019. u 17:51
114
62
Policija u Mostaru se očitovala o slučaju "Edin Gačić": Pojedinci plasiraju neistine
114
Policija u Mostaru se očitovala o slučaju "Edin Gačić": Pojedinci plasiraju neistine Foto: R. D./Klix.ba
Ministarstvo unutrašnjih poslova HNK oštro je demantovali, kako navode, dio izjava pojedinih policijskih dužnosnika i bivšeg ministra MUP Kantona Sarajevo, "te raznih kvazi-stručnjaka koji su se pojavili nakon okončanja krize i koji misle da znaju puno o operativnim policijskim poslovima".
"Naime, radi se o neistinitim, netačnim i neutemeljenim tvrdnjama, jer je MUP-HNK od prvih momenata istrage vezano za ubistvo Sauda Sultanića, koje se dogodilo dana 4.februara godine u mjestu Podorašcu opština Konjic, angažovao sve raspoložive mehanizme, ljudstvo i tehničku opremu, a sve u cilju pronalaska osumnjičenog Edina Gačića. Raspisana je potjernica za osumnjičenim i uspostavljen kontakt sa svim bezbjednosnim agencijama na razini države BiH, te razmjena informacija o osumnjičenom. Podsjećamo da su policijski službenici MUP-a HNK učestvovali u radu operativnog štaba FUP-a i bitno doprinijeli razrješenju slučaja zajedno sa ostalim kolegama", navodi se u saopćenju.

Policijski službenici MUP-a HNK su u , kažu, periodu od 4. februara godine do 9. februara 2019. godine konstantno vršili operativnu potragu za osumnjičenim.

"Za taj vremenski period pretresli su više od osamdeset objekata na području opštine Konjic i šire. Sve prijave građana su provjerene na terenu kao i sumnjiva lica. Sa FUP i OSA uspostavljen je kontakt radi pružanja tehničke pomoći i eventualne pomoći u ljudstvu, te distribucije informacija. Za vrijeme operativne potrage korišten je „dron“ te ostala specijalna oprema. Jedinica za operativnu podršku MUP-HNK pored zadaća na terenu, kontrolisala je cestovni i željeznički saobraćaj, pretresali vozila i vozove u cilju pronalaska osumnjičenog", saopćeno je iz MUP-a.

Također su, navode, i pripadnici ostalih PU iz sastava MUP-a HNK po dubini vršili potrebne operativne radnje.

"Sve gore navedeno bilo je u funkciji kriminalističke istrage i operativne potrage (od samog početka do okončanja) za osumnjičenim Edinom Gačićem. Na kraju postavljamo pitanje naprijed navedenim kvazi-stručnjacima zašto je samo jedan policajac obezbjeđivao objekt FUP-a u epicentru djelovanja i kretanja bjegunca, a posebno jer je MUP-HNK depešom obavijestio operativni štab FUP-a da se bjegunac nalazi na području Kantona Sarajevo i to dan ranije od ubistva policajca.
UZ sve pohvale pripadnicima MUP-HNK , a posebno PU Konjic, predlažemo da mediji u buduće objektivno i nepristrasno informišu javnost o jako osjetljivim pitanjima kao što je ovo", saopćili su iz MUP-a HNK.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (62)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: