Građani zabrinuti
85

Policija u Gračanici istražuje slučaj navodnog silovanja dječaka za TikTok izazov

A. K.
Gračanica (Foto: Klix.ba)
Gračanica (Foto: Klix.ba)
Kantonalna policija detaljno istražuje prijavu navodnog silovanja dječaka iz Gračanice, a zbog osjetljivosti događaja, tek malo zvaničnih detalja poznato je javnosti.

Naime, u javnosti se pojavila informacija da je kantonalnoj policiji prijavljen slučaj silovanja dječaka u jednom privatnom objektu u Gračanici, a koje je počinilo nekoliko njegovih vršnjaka.

U cijeli slučaj je uključena policija, iz koje je zvanično za Klix.ba potvrđeno da imaju prijavu jednog događaja, ne konkretizujući kojeg, ali da zbog osjetljivosti te činjenice da je riječ o maloljetnim osobama u javnost ne mogu izlaziti sa detaljnijim informacijama.

"Službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom poduzimaju potrebne mjere i radnje u vezi s događajem koji je prijavljen 18. novembra Policijskoj upravi/Policijskoj stanici Gračanica. S obzirom na osjetljivost istrage i zaštitu maloljetnih lica/djece - aktera navedenog događaja, nismo u mogućnosti iznositi više informacija", kazali su za Klix.ba iz Uprave policije MUP-a TK.

Iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona o navodima iz prijave nisu se očitovali u javnosti, međutim, prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, istražiteljima je prijavljeno da je riječ o seksualnom zlostavljanju, odnosno silovanju dječaka.

Kako nezvanično dalje saznajemo, sekusalno iživljavanje određenim predmetima nad mališanom je izvršilo troje njegovih vršnjaka, koji su gnusan čin snimili mobilnim telefonom. Navodno, snimak je nastao kao TikTok izazov, ali je veoma brzo uklonjen sa ove mreže.

S druge strane, na prilično narušenu sigurnosnu situaciju u Gračanici grupa aktivista upozoravala je duži vremenski period, a održali su i nekoliko sastanaka sa nadležnima. Tim prilikama je govoreno i o vršnjačkom nasilju, obećano je formiranje radnog tijela, međutim, konkretnih rezultata na terenu zasad nema.