Uz negodovanje prolaznika
252

Policija u centru Banje Luke uhapsila državljanina Švedske jer je odbio pokazati dokumente

S. H.
Policija u Banjoj Luci večeras je na Trgu Krajine uhapsila Brunu Batinića, državljanina Švedske, nakon što je razgovarao sa članom grupe Pravda za Davida Ozrenom, jer je odbio da policiji pokaže lične dokumente.

Kako je izvjestio novinar Slobodan Vasković na svom Facebook profilu šezdesetšestogodišnji Bruno Batinić stigao je iz Švedske na odmor u Banju Luku i sa suprugom Snježanom izašao u šetnju. Navodno je u parkiću između hrama Hrista Spasitelja i Palate RS-a stao je da porazgovara sa aktivistom grupe "Pravda za Davida" Ozrenom Perduvom.


To je bio dovoljan razlog policiji, koja kako Vasković kaže danima drži centar Banje Luke pod opsadom, da priđe Batinićima i legitimiše ih.

Bruno je odbio da kaže svoje ime i prezime, tražeći od policajaca obrazloženje zbog čega od njega traže da pokaže lične dokumente. Šestorica policajaca opkolili su Brunu i Snježanu, Brunu oborili na beton i stavili mu lisice na ruke, a potom strpali u maricu.

Ljudi, koji su se nalazili okolo, negodovali su.

"Šta to radite, pustite čovjeka, šta je čovjek uradio. Sram vas bilo", govorili su policajacima, koji nisu pokazali ni zrno samilosti. Neki su cinično doviknuli: "To Srbadijo".

Snježana Batinić, Brunina supruga, izjavila je da će kontaktirati Ambasadu Švedske u BiH, jer su švedski državljani. Ozren Perduv, aktivista grupe "Pravda za Davida", kratko je prokomentarisao: "Ovo je nastavak horora".