Akcija "Ruta"
0

Policija u Bratuncu hapsi osumnjičene za krijumčarenje stoke i migranata iz Srbije u BiH

M. G.
Ilustracija/EPA-EFE
Ilustracija/EPA-EFE
Po nalogu Tužilaštva BiH realiziraju se aktivnosti na otkrivanju i procesuiranje počinitelja kaznenih djela organiziranog krijumčarenja stoke preko rijeke Drine, iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Postupajući po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, policijski djelatnici MUP-a RS, na području Bratunca i Podrinja, vrše pretrese i privođenja osumnjičenih osoba.

"Ove aktivnosti u okviru operacije kodnog naziva 'Ruta' odnose se na grupu od šest osumnjičenih osoba, koje su pod istragom i terete se da su u periodu od više mjeseci, djelujući kao organizirana grupa, vršili krijumčarenje većih količina stoke s područja Srbije u Bosnu i Hercegovinu, koristeći čamce i plovila na skrovitim mjestima preko rijeke Drine, na taj način izbjegavajući mjere carinske i veterinarske kontrole prilikom uvoženja stoke u BiH, koju su dalje krijumčarili i prodavali osobama u BiH radi sticanja imovinske koristi", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Također, u jednom dijelu istrage osumnjičeni se terete i za krijumčarenje ilegalnih migranata s područja Srbije u BiH.

"U okviru akcije vrše se pretresi sa ciljem prikupljanja dokaza i dokumentiranja počinjenih kaznenih djela. Nakon izvršenih aktivnosti postupajući tužilac će se odrediti o daljnjim aktivnostima u predmetu. Osumnjičeni koji su pod istragom terete se za kazneno djelo udruživanja radi činjenja kaznenih djela'", kažu iz Tužilaštva BiH.