Među njima i djeca
42

Policija u Bihaću privela 19 osoba zbog organizovanog prosjačenja

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Čak 19 osoba privedeno je u prostorije policije u velikoj akciji MUP-a USK usmjerenoj protiv organizovanog prosječanja i trgovine ljudima u Bihaću, potvrđeno je za Klix.ba.

"Pretresi su vršeni na četiri lokacije, a organizatori koji inače dolaze sa prostora Živinica, Teočaka i nekih drugih općina, u Bihaću su iznajmljivali kuće i organizovali prosjačenje", kazala nam je Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USK.

U akciji je zatečeno i osam maloljetnika, od čega troje malene djece. Njih su već preuzeli djelatnici Centra za socijalni rad te im je pronađen alternativni smještaj.

Od 19 privedenih, dvije osobe zadržane su u prostorijama policije, dok su ostale puštene na slobodu. Većini će biti uručeni prekršajni nalozi, dok se organizatorima na teret stavljaju krivična djela trgovina ljudima i krivična djela zapuštanje i zlostavljanje djece ili maloljetnika.

Također, Uprava za inspekcijske poslove USK zapečatila je jedan stambeni objekat u kojem su osumnjičeni boravili, a vlasniku je uručen prekršajni nalog.