"Pratite nas"
776

Policija u Banjoj Luci predstavila neobilježene presretače

Klix.ba
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske danas je svečano predstavilo sistem radarske kamere ugrađene u nova neobilježena policijska vozila.

Dva vozila marke Škoda i Hyundai promovisana su ispred zgrade MUP-a u Banjoj Luci. Kako su kazali policijski službenici, ova vozila će za cilj imati sprečavanje prekoračenja brzine te sankcionisanje neodgovornih vozača.

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da će vozila sa radarskim kamerama biti parkirana i mjeriti brzinu kretanja vozila u odlasku i dolasku nakon čega se obrađuju podaci i šalju vozačima ako su prekoračili dozvoljenu brzinu.

Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba

"Uređaj može raditi u pokretu pri čemu mjeri brzinu svih vozila u dolasku i odlasku, kao i u pokretu kao presretač uz direktnu kontrolu policijskih službenika kada se na mjestu sankcionišu vozači", izjavio je Ćulum.

Prema njegovim riječima, vrijednost nabavljenih uređaja je 177.000 KM.

Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba

Oni će na putevima pratiti brzinu kretanja vozila, a u slučaju kršenja saobraćajnih propisa, neoznačeno policijsko vozilo će presresti neodgovornog vozača uz poruku "Pratite nas, stop, policija" te mu izdati prekršajni nalog.

Vozila crne boje će se već sutra naći na cesti i pravdati vrijednu nabavku.

Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba

Ovu vrijednu opremu za MUP RS-a je nabavila Agencija za sigurnost saobraćaja na osnovu Programa utroška sredstava koja uplaćuju društva za osiguranje i filijala društava za osiguranje iz FBiH.