Hitna sjednica skupštine
81

Policija tvrdi da je sigurnost u Tuzli zadovoljavajuća, odbijen prijedlog ostavke ministra

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona danas su raspravljali o sigurnosnoj situaciji u kantonu, a nakon ubistva Amre Kahrimanović iz Tuzle. Kako je rečeno, stanje sigurnosti je na zadovoljavajućem nivou, a predloženi zaključak po kojem bi ministar unutrašnjih poslova podnio ostavku nije usvojen.
Unazad godinu dana Tuzlanski kanton potreslo je nekoliko oružanih napada i ubistava, što je izazvalo paniku među građanima. Posljednji slučaj odigrao se prethodne sedmice, kada je Amru Kahrimanović, suvlasnicu kafića u tržnom centru u naselju Brčanska malta brojnim hicima iz pištolja usmrtio policijski službenik Elvis Ćustendil.

Ćustendil je završio u pritvoru, građani su izašli na proteste, a političari su danas raspravljali o sigurnosnoj situaciji u Tuzlanskom kantonu.

Obrazlažući policijski izvještaj za prošlu godinu i mjesec januar 2024., direktor Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK Dževad Korman je kazao da se dogodilo 11 ubistava te da je protiv sedam počinilaca podnesena prijava. Naglasio je da su evidentirana 44 samoubistva, kao i da je zabilježeno smanjenje krivičnih djela za pet posto u odnosu na 2022. godinu.

Govoreći o Ćustendilu, Korman je istaknuo da su se protiv njega vodili interni postupci i to zbog uzrokovanja saobraćajne nesreće pod dejstvom alkohola te zbog prijave građana na neprofesionalno postupanje prilikom izvođenja operativno taktične radnje, a koja je odbačena zbog nedostatka dokaza.

U konačnici Korman je naveo da je sigurnosna situacija u Tuzlanskom kantonu na zadovoljavajućem nivou. Ovo je izazvalo nevjericu prevashodno članova Amrine porodice, odnosno sina Damira Hodžića i brata Nedžada Kahrimanovića, koji su ustali sa stolica te okrenuli leđa Kormanu. Isto su učinili u još nekoliko navrata, prilikom obraćanja pojedinih skupštinskih zastupnika.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

S druge strane, iz opozicionog SDP-a i PDA su zatražili podnošenje ostavke ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Hajrudina Mehanovića.

Predsjednik Kluba SDP-a Dževad Hadžić uputio je prijedlog zaključka po kojem bi Mehanović ostavku podnio iz političkih razloga, ali to nije dobilo potrebnu većinu. Ovaj prijedlog je odbijen sa 14 glasova protiv i tri suzdržana, dok je 15 bilo za.

"Ukoliko ministar ne podnese ostavku, tražili smo da premijer zatraži njegovu smjenu. To je najjednostavnija situacija u kojoj bismo pokazali političku odgovornost. U ovome trenutku kada imamo proteste i stavove ljudi, trebamo povući neke političke poteze kako bismo pokazali da smo spremni raditi. Ne mogu komentarisati klubove koji su drugačije glasali", naveo je Hadžić, istaknuvši da se lično ne osjeća sigurnim.

Također, Mehanovićevu ostavku, ali iz moralnih razloga su tražili iz Naše stranke i NiP-a.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Za razliku od Hadžića, predsjednik Kluba zastupnika SDA Šekib Umihanić stava je da ministar unutrašnjih poslova TK nema političku, ali ni moralnu odgovornost.

"Ako neko radi onako kao što radi naš ministar i vlada te ako se radi o istaknutom borcu koji je ratni vojni invalid, smatram da nema nikakve odgovornosti", naveo je Umihanić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Članovi porodice Amre Kahrimanović su ogorčeni na današnji tok sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona. Podsjećaju da su tražili samo ostavke kantonalnog ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije.

"Nekim ljudima danas je bilo bolje da su šutjeli. Možete zamisliti šta smo proživljavali ova tri sata. Oni nemaju morala i empatije, zamislite kako smo se osjećali sestrić i ja u trenucima kada su ispred nas, s osmijehom prolazili polupismeni zastupnici, pokazujući svoju bahatost. Da su imali imalo morala, podnijeli bi ostavke", kazao je Amrin brat Nedžad Kahrimanović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Članovi porodice za iduću subotu najavljuju novo protestno okupljanje, odnosno šetnju od kafića u kojem je počinjeno ubistvo do zgrade Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK.

"Ne mogu vam opisati i iskazati tugu, bol i patnju koji proživljavam skupa sa porodicom. Znali smo da će sjednica otprilike proći na ovakav način. Oni su se odmah krenuli prati i skrivazti jedni iza drugih. Znali smo da danas neće dati ostavke jer nemaju morala, ali smo se ipak u dubini duše nadali da će pokazati trunku ljudskosti", naveo je Amrin sin Damir Hodžić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Početak subotnjeg protesta najavljen je za 12 sati, a članovi porodice ubijene žene pozvali su i članove međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini na podršku.