Traže reakciju Vlade
112

Policija spriječila radnike Željezare Zenica da blokiraju magistralni put

Piše: E. M.
Foto: E.M./Klix.ba
(Foto: E.M./Klix.ba)
Radnici zeničke željezare i danas su htjeli blokirati magistralni put M-17 na lokalitetu petlje u Blatuši, a u tome ih je spriječila zenička policija. Međutim, radnici su najavili blokade i narednih dana, sve dok im se ne obrate nadležni iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

U direkciji Željezare Zenica danas je u 11 sati održan sastanak uprave sa sindikatima, a prisustvovao mu je i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović. On je jučer premijeru Novaliću uputio dopis u kojem ga je pozvao na današnji sastanak gdje je razgovarano o prevazilaženju aktuelne situacije u Željezari i rješavanju problema radnika.

Novalić se danas nije pojavio na sastanku, nakon čega su radnici Željezare ponovo odlučili izaći na cestu i uprkos kiši blokirati saobraćaj. Izlazak na magistralni put M-17 im nije bio dozvoljen, ali su blokirali petlju na ulazu u Zenicu i izlazu iz nje.

Kasumović je izjavio kako je dva puta molio predstavnike Vlade FBiH da dođu u Zenicu i riješe probleme radnika.

"Ovo su za mene neozbiljna vlada i premijer jer oni ne mogu samo iz Zenice crpiti svoje prihode. Imovinu koja je vrijedna više od stotinu miliona KM žele uzeti, a radnike, građane Zenice ostaviti bez ičega. Tražim od Vlade FBiH, ako hoće praviti stečaj, a 100-postotni su vlasnici, neka ljudima uplate penziono i neka im isplate plaće, a ne da ovo ovako rade", izjavio je Kasumović.

Dodao je da ovakvih problema nema u Hercegovini, jer oni drže finansije i sve što treba da se uradi, uradi se na štetu drugih ljudi.

"Ovaj grad nema ništa od Mittala i Željezare, sve to uzima Federacija i za mene su Novalić i Vlada FBiH neozbiljni kada se nisu udostojili doći i popričati s ovim ljudima", dodao je Kasumović.

Predsjednik Sindikata Željezare Zenica Avdija Halilović je izjavio da su pokušali na sve načine stupiti u kontakt s predstavnicima Vlade FBiH, ali da ne vide drugi način skretanja pažnje osim blokade puta.

Na magistralni put radnici su puštali samo hitne slučajeve, a za sada nije poznato kako će se završiti njihova agonija neuvezanog radnog staža i neisplaćenih plaća.