BiH
0

Policija spriječila blokiranje graničnih prijelaza

FENA
Policija nije dopustila nezadovoljnim poljoprivrednicima, nezaposlenima, malim i srednjim poduzetnicima te autoprijevoznicima za danas najavljenu blokadu graničnih prijelaza Doljani, Vinjani Donji - Gorica, Izačić, Orašje i Kamensko, tako da se promet preko tih graničnih prijelaza odvija neometano.

Oko 50 prosvjednima ipak se okupilo pokraj graničnog prijelaza Doljani, ali bez blokade prometnica, tražeći, uz ostalo, provođenje Zakona o carinskoj tarifi.

Glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Srećko Bošnjak kazao je da MUP neće dopustiti blokiranje graničnih prijelaza te da poljoprivrednici nađu drugi načine za rješavanje svojih problema.

"Bitno nam je da izrazimo naše nezadovoljstvo zbog potpisivanja Srednjoeuropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA), koji je jako pozitivan kad je riječ o otvaranja tržište, ali je jako negativan zbog toga što domaći proizvođači i dalje moraju plaćati carinu na repromaterijal, sirovine i opremu, što ih čini nekonkurentnima u odnosu na proizvođače iz drugih zemlja potpisnica CEFTE", kazao je direktora Udruženja malih i srednjih poduzetnika BiH Zdenko Grbavac.

On smatra kako je osnovni preduvjet da domaća proizvodnja bude konkurenta s zemljama u okruženju nova carinska tarifa, kojom bi se skinule carine na sirovine, repromaterijal i opremu.

Grbavac je, također, izjavio da domaća proizvodnja neće moći izdržati pritisak roba koje će slijedeće godine ulaziti na naše tržište jer proizvodnja u tim zemljama nije opterećena carinom na sirovine, opremu i repromaterijal.

Inače, zemlje potpisnice CEFTA 2006 Ugovora su Hrvatska, Makedonija, Rumunjska, Bugarska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Moldova, Srbija i UNMIK/Kosovo, a ulaskom u EU početkom 2007. godine Bugarska i Rumunjska prestale su biti članice CEFTA-e.

Član Odbora Udruge prijevoznika pri Vanjskotrgovinskoj komori za međunarodni prijevoz tereta i stvari Ivan Ivanković kazao je kako prijevoznici već četiri godine uvjeravaju vlast da je potrebno što prije ukinuti carine na kamione, jer BiH ne proizvodi ni kamione ni opremu za njih.

Izražavajući nezadovoljstvo što im policija nije dozvolila blokiranje graničnih prijelaza, Ivanković je kazao da je domaća policija režimska te da je građanska prava uopće ne zanimaju.